Milo Đukanović: Oko Kosova, ovo morate da shvatite

Izvor: Mondo, 15.Sep.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo Đukanović: Oko Kosova, ovo morate da shvatite

Niko u Crnoj Gori nije želeo da našteti Srbiji priznanjem nezavisnosti Kosova i vlast u Srbiji mora da shvati da je Kosovo ranije izgubljena bitka, kaže crnogorski premijer.

"Niko u Crnoj Gori, počev od donosilaca odluka, pa do svakog građanina nije imao lošu nameru da priznanjem Kosova napravi neku štetu Srbiji. Ne pravi se šteta onome koga doživljavate vrlo bliskim sa vama. Nije reč o tome, već je to bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i i dalje je naša percepcija onog što je potrebno učiniti na sređivanju stanja u regionu i stvaranju pretpostavki za uspostavljanje veće stabilnosti i obnovu poverenja", rekao je Đukanović za televiziju B92.

On je kazao da je više puta i bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i sadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću govorio da je njegov utisak da je ovovremena Srbija u poziciji da samo primi fakture za izgubljenu bitku po pitanju Kosova.

"Ta bitka je nažalost izgubljena u prethodnim generacijama ljudi koji su donosili državno-političke odluke u Srbiji i zbog toga je moja sugestija bila i Tadiću i Vučiću da zbog ranije izgubljene bitke ne orobljavaju ono što su realne razvojne šanse današnje i buduće Srbije", dodao je on.

Đukanović je naveo i da se snaga uma jednog državnika očitava u sposobnosti da pravilno percipira nešto što je realnost, da blagovremeno shvati da ne treba voditi bitke koje su već izgubljene.

Na pitanje o crnogorskom pristupanju NATO-u, Đukanović je kazao da smatra da to neće ostaviti posledice na dobre odnose Srbije i Crne Gore.

"Ja se nadam da neće biti nikakavog dodatnog opterećenja u odnosima. Svaka država ima prava na svoja opredeljenja. Kako mi poštujemo izgradnju srpskog spoljnopolitičkog puta, tako i Srbija poštuje pravo na slobodan izbor Crne Gore da se uz integraciju u EU i integriše u NATO što ni na koji način neće uticati na uzlazni trend u odnosima dve države", rekao je premijer Crne Gore..



Izvor: youtube

O odnosima sa Srbijom, Đukanović je rekao:

"Mislim da je ukupna atmosfera bitno unapređena. Verujem da nije pretenciozno ako kažem da smo premijer Vučić i ja tim odnosima dali dosta značajan doprinos i da danas sa zadovoljstvom možemo kazati da su ti odnosi u fazi vrlo intenzivnog oporavka ili da kažem, stvaranja uzornog primera za odnose među susedima u regionu“, rekao je predsednik crnogorske vlade.

Premijer je u intervjuu konstatovao da je odlaganje u korišćenju mandata kojeg su dali građani kroz poverenje na izborima svojevrstan kukavičluk i nespremnost da se preuzme odgovornost za donošenje odluka:

Nisu nam građani dali poverenje da bismo mi brižljivo čuvali resurse neupotrebljavajući ih. Resursi su tu da bi na održiv način bili stavljeni u funkciju kvalitetnijeg života. Ako se sve svodi na to da mi očuvamo resurse za buduće generacije, to znači da smo dobili zadatak da zadržimo postojeći nivo GDP-a per kapita na 6 000, što saglasili smo se, ne zadovoljava ni jednog građanina Crne Gore, da smo se saglasili da prosečna plata ne treba da pređe 500 evra i da prosečna penzija ne treba da pređe nivo od 270 evra koliko je sada. Ne verujem da to bilo koga zadovoljava. A ne možemo povećati ni prosečnu platu, ni penziju ako nemamo ekonomski razvoj. Opet ne može biti ekonomskog razvoja, ukoliko ne valorizujemo svoje resurse“,  rekao je Milo Đukanović.

O svom nepojavljivanju u srpskim medijima Đukanović je rekao:

"Naše dve javnosti su bile posvećene različitim prioritetima. Dok smo mi bili posvećeni ispunjavanju uslova za pristupanje NATO-u i stvaranje pretpostavki za kvalitetan i dinamičan proces pregovora sa EU, Srbija je stvarala uslove za početak procesa regulisanja odnosa sa Kosovom, obnovi poverenja sa svim susedima, otpočinjanju reformskih zahvata u ekonomiji i društvu uopšte. Atmosfera u odnosima Srbije i Crne Gore nije bila svađalačka i zbog toga možda nije bilo interesovanja medija. Odnosi su bitno unapređeni, premijer Vučić i ja smo tim odnosima dali vrlo značajan doprinos, sada smo u fazi stvaranja jednog uzornog primera susedima u regionu".

On je dodao da Srbi u Crnoj Gori imaju puno uvažavanje i da imaju sva prava kao drugi građani Crne Gore.

Đukanović je rekao da 25 godina vlasti jasno govori o dominantnosti nad konkurencijom.

To je 25 godina kontinuiranih pobeda. Za ovih 25 godina, koliko god bilo neobično da neko tako dugo traje na vlasti, to nije bilo bez učinaka. Kada je u pitnaju moje iskustvo, postao sam premijer u zemlji na svoj 29. rođendan. Već tada sam imao svest da neću sa pozicije premijera otići u penziju, bez obzira što sam potrajao na poziciji mnogo više nego što sam planirao“, rekao je Đukanović.

On je dodao da ima svest da će doći trenutak kada će živeti kao građanin Crne Gore i da se nada da će tada moći da uživa plodove onoga što je uradio dok je bio na vlasti.

“Da li sam uspeo u tome da građani osete boljitak? Ne znam. Verujem da smo svi satkani od kvaliteta i od mana, bilo je u ovih 25 godina i grešaka, ali nikada nisam sebi dozvolio da me neki lični interesi odvedu na pogrešan kolosek, predao sam radio za dobrobit građana Crne Gore“, dodao je on.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

ĐUKANOVIĆ: Niko u Crnoj Gori nije želeo da naškodi Srbiji, Kosovo je ranije izgubljena bitka

Izvor: Kurir, 15.Sep.2016

..."Niko u Crnoj Gori, počev od donosilaca odluka, pa do svakog građanina nije imao lošu nameru da priznanjem Kosova napravi neku štetu Srbiji Ne pravi se šteta onome koga doživljavate vrlo bliskim vama Nije reč o tome, već je to bila i i dalje je naša percepcija onog što je potrebno učiniti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.