Kako Crna Gora obeležava 14 godina nezavisnosti od Srbije

Izvor: RTS, 21.Maj.2020, 19:56

Kako Crna Gora obeležava 14 godina nezavisnosti od Srbije

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti, odnosno 14 godina od referenduma o nezavisnosti od Državne zajednice Srbija i Crna Gora.
"Poštovani Cetinjani, dragi prijatelji, neka nam je srećna nezavisna država", tako je 2006. izgledala čestitka premijera Mila Đukanovića.

Četrnaest godina kasnije, nova čestika sa mesta predsednika.
"Svim građanima Crne Gore čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dan kada smo sa olovkom u ruci vratili državno i nacionalno dostojanstvo. Vratili dug našim slavnim precima, i otvorili novu, evropsku perspektivu Crne Gore. Dostojni i svoje istorije, i 21. veka", naveo je Đukanović.
A istoriju različito tumače Beograd i Podgorica. Ne prvi put, nesuglasice država koje su do referenduma činile zajednicu, prenele su se na ulice Crne Gore.
Poslednji u nizu povod – status SPC i njene imovine. Novu pravoslavnu crkvu nacionalnih Crnogoraca obećava Milo Đukanović uoči obeležavanja nezavisnosti.
Ovo je na neki način zaokret od evropske istorije, kaže kaže Ljiljana Smajlović, kolumnista Nedeljnika.
"Milo Đukanović je dugo zvučao u odnosu na svoju opoziciju i ranije u odnosu na Miloševića kao moderni evropski lider koji je u dosluhu sa onim što je trend, ali sada kada ovo govori, pogledajte vladika Joanikije zvuči evropskije od njega", rekla je Smajlovićeva.
Od državnog praznika, za deo građana Crne Gore i dalje su važniji verski. Tako se nedavno na dan Svetog Vasilija Ostroškog okupilo više hiljada vernika uprkos zabrani okupljanja. Svoje viđenje odnosa SPC prema Crnoj Gori u intervjuu za Pobjedu iznosi Duško Marković, premijer te države.
"Odranije smo svedoci jednog specifičnog odnosa SPC prema našoj državi i njenim institucijama. Nažalost, taj odnos prisvajanja Crne Gore u versko-ideološkom smislu koji dolazi iz sedišta SPC, kao i istovremenog negiranja njene državnosti i nepoštovanja njenih institucija i u ovoj situaciji pokazao je svoju besmislenost i svoju pogubnost", kaže Marković. 
Pogubnom za odnose dva naroda situaciju u Crnoj Gori ocenjuje srpski šef diplomatije.
"Vlast Crne Gore u srpskom narodu vidi remetilački faktor i stalno izmišlja dve stvari. Da se Srbija meša u unutrašnje stvari i da je protiv nezavisnosti Crne Gore i drugo, da je srpski narod protiv nezavisnosti Crne Gore. Srbiju zanima jedino pitanje položaja srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", kaže srpski šef diplomatije Ivica Dačić.
Na pitanje – želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom 2006. godine pozitivno je odgovorilo 55,45 odsto građana. Ostanak zajedničke države sa Srbijom podržalo je njih 44,5 odsto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Crna Gora je juče proslavila 14. godišnjicu nezavisnosti, a u Nikšiću su u tu čast SEVALE PESNICE I LETELE STOLICE (VIDEO)

Izvor: Blic, 22.Maj.2020, 09:51

Dan nezavisnosti Crne Gore, 21. maj, juče je masovno obeležavan širom ove zemlje, ali osuim bakljada, kolona automobila i proslava na otvorenom - bilo je i incidenata.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.