Italija: Đukanovića čuva imunitet

Izvor: B92, 06.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Đukanovića čuva imunitet

Zaštitila ga funkcija: Premijer Crne Gore Milo Đukanović (FoNet, arhiva)

Podgorica, Beograd -- Italijansko tužilaštvo podnelo optužnicu protiv sedam osoba iz Srbije i Crne Gore zbog umešanosti u šverc cigareta. Postupak protiv Mila Đukanovića obustavljen.

Razlog za obustavljanje postupka protiv premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore jeste imunitet, javili su italijanski mediji. Đukanovićev advokat Enriko Tućilo izjavio za Vijesti da nije obavešten da je arhiviran sudski proces protiv Đukanovića, dok advokatica Vesna Čejović smatra da se postupak može smatrati okončanim ukoliko istražni sudija odluči da taj predmet arhivira.

Sud u Italiji vodio je postupak protiv Mila Đukanovića zbog navodne umešanosti u šverc cigareta.

Italijanska agencija Ansa objavila je da je, nakon dugogodišnje istrage, u petak 3. oktobra podignuta optužnica protiv ukupno 14 osoba, od kojih sedam iz Crne Gore i Srbije, osumnjičenih za šverc cigareta iz Crne Gore od 1994. do 2002. godine.

"Zahtev Srbije ima prednost”

Zahtev Srbije za izručenje biznismena Stanka Subotica, optuženog za šverc cigareta, trebalo da ima prednost u odnosu na eventualni italijanski zahtev za slično krivično delo, budući da je on srpski državljanin, ocenio je danas profesor krivičnog prava Stanko Bejatović.

Međutim, ukoliko Rusija odluči da Subotića izruči Italiji, u toj zemlji će mu se i suditi, rekao je Bejatović.

Među optuženima su, prema navodima Anse, koje prenose "Vijesti", uticajni crnogorski biznismeni Branislav Mićunović, Veselin Barović, Branko Vujošević, bivši ministar finansija Miroslav Ivanišević i diplomata Dušanka Pešić-Jeknić.

Na listi optuženih su i biznismeni iz Srbije Stanko Subotić - Cane i Andrija Drašković, kao i sedmoro italijanskih državljana.

Prema rečima Enrika Tućila, advokata crnogorskog premijera, "pokretanje sudskog procesa protiv 14 osoba koje tereti italijansko tužilaštvo" jeste "očekivano".

On je kazao da je postupak protiv Đukanovića, koji je pre nekoliko meseci svedočio pred sudom u Italiji, "odvojen od ostalih", te da se "posebno vodi".

Prema navodima Anse, crnogorski premijer je bio osumnjičen da je švajcarskom državljaninu Franku dela Toreu dao licencu da u Crnu Goru uvozi cigarete, koje su kasnije švercerskim kanalima prebacivane u Italiju.

Đukanović je u martu, na lični zahtev, svedočio u Bariju u vezi sa sumnjama da je pre više godina bio jedan od učesnika organizovanog šverca cigareta iz Crne Gore u Italiju.

"Sačekati odluku istražnog sudije"

Stručnjak za italijansko pravo advokatica Vesna Čejović smatra da se potupak protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića u Italiji zbog navodne umešanosti u šverc cigareta može smatrati okončanim ukoliko istražni sudija odluči da taj predmet arhivira.

Čejovićeva je agenciji Beta rekla da se "još uvek ne zna kakav je zahtev italijanski tužilac podneo nadležnom istražnom sudiji" i objasnila da se, ako sudija odluči da arhivira predmet, postupak smatra "definitivno okončanim".

Vesna Čejović je ukazala da "treba sačekati da se vidi šta je tužilac predložio istražnom sudiji" i "kako će konačno istražni sudija oceniti predlog tužioca i odlučiti o daljoj proceduri".

Ona je navela da je, prema italijanskom zakonu o krivičnom postupku, tužilac ovlašćen da vodi istragu "maksimalno dve godine od dana kada je otvorio" i navela da su "rokovi za sprovođenje istrage" u slučaju šverca preko Crne Gore "trostruko prekoračeni", jer je istraga trebalo da bude završena 2003/2004. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.