Đukanović za VOA- EU mora da povuče Zapadni Balkan napred jer drugi ne sede skrštenih ruku

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2019, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović za VOA- EU mora da povuče Zapadni Balkan napred jer drugi ne sede skrštenih ruku

Evropska unija može i mora ponovo da povuče Zapadni Balkan napred, jer druge zemlje neće čekati skrštenih ruku, rekao je u intervjuu za Glas Amerike predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Sada smo u fazi u kojoj je, čini mi se, zahvaljujući raznim krizama kroz koje Evropa prolazila i prolazi i zahvaljujući okolnosti da u ovoj godini imamo evropske parlamentarne izbore, politika proširenja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i integracije Zapadnog Balkana negde u drugom planu", ocenjuje on.

Đukanović dodaje da zastoj u integraciji na Zapadnom Balkanu druge zemlje ne gledaju skrštenih ruku i ne treba se na njih ljutiti što smatraju legitmnim da promovišu svoju politiku ne samo kod kuće već i širom sveta, što stavlja na dodatna iskušenja i Zapadni Balkan i Evropsku uniju.

"Za nas je integracija jednako stabilnost Zapadnog Balkana. Mi mislimo da je put integracija jedini koji će dovesti do pouzdanije stabilnosti, a time i do mogućnosti bržeg demokratskog i ekonomskog prosperiteta regiona", kaže crnogorski predsednik.

Govoreći o mogunosti novih sukoba na Zapadnom ; Balkanu, Đukanović kaže da u ovom trenutku ne vidi potencijal za to.

Crnogorski predsednik se založio za nastavak pregovora Beograda i Prištine i rekao da je stav ; Podgorice da se treba što pre vratiti za pregovarački sto i to bez utvrđivanja odgovornosti za prekid pregovora.

Odgovarajući na pitanje o zahtevima crnogorske opozicije za stvaranje fer izbornih uslova kao i za dijalog sa vlašću, koji su izraženi na protestima, Đukanović je rekao da je teza o lošim izbornim uslovima neutemeljena i neistinita, kao i da opozicija nije prihvatila dijalog u parlamentu, gde mu je i mesto.

Odgovarajući na pitanje o stanju u crnogroskim medijima, koje međunarodne profesionalne organizacije ocenjuju kao složeno, Đukanović je konstatovao da je država ;"u jednom kratkom roku, deceniju, dve, bitno unapredila bogatstvo medijske scene Crne Gore".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Milo Đukanović: Priželjkujem da opozicija bude moćnija

Izvor: Večernje novosti, 06.Maj.2019, 10:15

Predsednik Crne Gore na forumu u Arizoni o ulozi SAD devedesetih i političkoj sceni. Đukanović: Partija koju vodim bila bi mnogo bolja da je imala kvalitetniju konkurenciju IZ daleke Arizone (SAD) crnogorski predsednik Milo Đukanović, učestvujući na Sedona forumu, poslao...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.