Đukanović ponovo na čelu DPS-a

Izvor: Šumadija Press, 21.Jun.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović ponovo na čelu DPS-a

Dosadašnji lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, izabran je ponovo za predsednika te stranke na sedmom Kongresu u Podgorici.

Predstavnik Srpske napredne stranke, ministar pravde Srbije Nikola Selaković je rekao da se od DPS može učiti kako se pridobija poverenje građana, dok je predsednik Srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << pokreta obnove Vuk Drašković kazao da je Crna Gora, pod rukovodstvom DPS, na čelu s Đukanovićem, za Srbiju “putokaz i putovođa”.

Đukanović će nakon kongresa, koji je sinoć završen, kao šef DPS imati svog zamenika, a na tu funkciju je izabran njegov vicepremijer Duško Marković. Odlukom kongresa, DPS više neće imati potpredsednike stranke, a politiku partije će od sada usmeravati novoustanovljeno telo – Politički savet, na čijem je čelu dosadašnji potpredsednik stranke Svetozar Marović.

Novoizabrani Glavni odbor DPS je veoma podmlađen, jer je samo 60 njegovih članova do sada bilo na toj funkciji.

Organizacione promene i kadrovska osveženja DPS, kako je objašnjeno, treba da obezbede efikasnost stranačke politike i u narednom periodu. Tome će doprineti i inovirana programska opredeljenja – ubrzanje procesa evropskih integracija i ulazak Crne Gore u NATO, zatim, jačanje vladavine prava, poboljšanje životnog standarda stanovništva i snaženje državnog identiteta.

Đukanović je kazao da je ključ četvrtvekovne gotovo apsolutne vlasti DPS u Crnoj Gori u tome što je njena programska ponuda biračima superiorna u odnosu na političku konkurenciju i što se partija “dinamički prilagođavala” političkoj realnosti.

Iza svih strateških uspeha Crne Gore u poslednjih 25 godina, stoji DPS. Ipak, očekivanja građana su veća što se tiče kvaliteta života, pa je potrebno da Crna Gora u narednim godinama ostvaruje ekonomski rast od četiri do pet odsto – naveo je Đukanović.

Đukanović je, takođe, rekao da “DPS možda nije imala dovoljan senzibilitet prema socijalnim posledicama privatizacije privrede”.

Od crnogorskih opozicionih stranaka, kongres DPS su pozdravili samo predstavnici Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore. Skup je pozdravio i lider Socijal-demokratske partije Ranko Krivokapić. Đukanović je, međutim, u njegovom prisustvu kritikovao ponašanje tog koalicionog partnera DPS, jer se u parlamentu često priklanja stavovima opozicije.

– To je jedinstveni fenomen rekao je Đukanović, da jedna vladajuća partija blokira u parlamentu vladu u kojoj su i njeni ministri. Takvo stanje mora biti prekinuto, ako nikako drugačije, onda, svakako, na parlamentarnim izborima – upozorio je Đukanović Socijal-demokratsku partiju.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.