Đukanović negirao susret sa Sejdijuom

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Okt.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović negirao susret sa Sejdijuom

Crnogorski premijer Milo Đukanović negirao je danas da se u Njujorku, tokom 64. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sreo sa kosovskim premijerom Fatmirom Sejdijuom i najavio da će diplomatski odnosi sa Kosovom, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost, uskoro doći na red.

Đukanović je negirao da se sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom zvanično susreo u Njujorku, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su se sreli u prolazu u zgradi UN.

"Zašto bih imao razloga da bilo šta krijem?" rekao je Đukanović i dodao da je crnogorska javnost o svim njegovim zvaničnim susretima blagovremeno informisana.

Kada je reč o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom na nivou ambasadora, on je rekao da je to "postupak koji ima dinamiku" i dodao da će i to "uskoro doći na red".

Đukanović je takođe negirao da je tokom boravka u SAD najavio da će se povući s funkcije premijera pre kraja mandata, nazivajući to spekulacijama. Osvrnuvši se na ocene, kako je rekao, "navodno opozicije i intelektualaca o navodno nedemokratskom režimu u Crnoj Gori" i pismo lidera Pokreta za promene Nebojše Medojevića američkom ambasadoru Roderiku Muru, Đukanović je naveo da je odavno prestao da prati "inflaciju političkih promašaja" Medojevića na domaćem i međunarodnom planu.

On je ocenio da je Medojevićevo otvoreno pismo Muru jedan od "poslednjih kamičaka u mozaiku sve bleđeg autopotreta Medojevića", dodajući da "sa prezirom" odbacuje insinuacije lidera PzP-a da je denuncirao crnogorsku opoziciju u SAD.

"To nije moj manir", rekao je premijer. "Žalosno je da Medojević na sve ljude u svom okruženju gleda kroz prizmu vlastitog moralnog profila. On je poznat kao čovek koji u razgovoru sa međunarodnim sagovornicima o državi iz koje dolazi govori sve najgore, na njihovo opšte čuđenje i zaprepašćenje".

On je dodao da je "očigledno" da je Medojević voleo da ode u SAD i da "popravi utisak od prethodnog puta".

Sledeće godine status kandidata EU

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da je država na najboljem putu da do kraja oktobra ili početkom novembra, privede kraju odgovore na Upitnik i uputi taj dokument Evropskoj komisiji, kako bi tokom naredne godine dobila status kandidata.

"Realno je očekivati da će Crna Gora tokom naredne godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Đukanović, objavljeno je na sajtu Vlade Crne Gore.

On je naveo da je Crna Gora na najboljem putu da ostvari cilj, odnosno dobije viznu liberalizaciju, kako bi njeni građani od 1. januara naredne godine mogli bez viza da putuju u zemlje šengena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.