Đukanović: SPC ruši pravni sistem države Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2019, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: SPC ruši pravni sistem države Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je "najbolji put za prevazilaženje podela među pravoslavnim vernicima formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore koja će otvoriti vrata svim vernicima". "Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku - primorsku i njihovo svještenstvo i vrata su im širom otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da tradicionalno ostanu dio problema", rekao je Đukanović za RTCG. "Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve", rekao je Đukanović. Govoreći o protivljenju formiranja "Pravoslavne crkve Crne Gore", Đukanović je rekao da su "postojali i veliki otpori obnovi crnogorske državnosti". "Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu", rekao je Đukanović.
On je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da "brutalno ruši pravni sistem države Crne Gore". "SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države Crne Gore i mješanjem u ono što su strateška opređeljenja državne politike Crne Gore", rekao je Đukanović. Rekao je da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj prevlaci pokazala "višak tolerancije", ali i da "ubuduće neće biti tako".  "Svako mora razumjeti da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odijelima, i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama, jer to je sudbina prestupnika", poručio je Đukanović  u emisiji "Živa istina" na RTCG-u

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.