Đukanović: SPC je instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma

Izvor: RTS, 25.Jun.2020, 09:50

Đukanović: SPC je instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je za HRT da SPC pretenduje da upravlja Crnom Gorom i da je vrati "na pozicije teokratske države iz srednjeg veka".
U intervjuu Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), Milo Đukanović je rekao da je Zakon o slobodi veroispovesti predstavljao "inicijalnu kapislu za jedan sukob koji se u međuvremenu prilično ostrastio, sukob na relaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SPC – država Crna Gora".

"Otvarajući taj zakon, naravno, došli smo i do pitanja imovine, i intencija koju je pokazala Crna Gora je da deo imovine kojom se služi pravoslavna crkva, onaj deo imovine koji je finansiran iz javnih izvora, dakle, da to treba da bude državna imovina. SPC se jako protivi tome rešenju, pokrenula je proteste širom Crne Gore sa idejom da treba da brani svetinje od države Crne Gore", rekao je Đukanović.
Rekao je da je reč o neprimerenoj politizaciji jednog verskog pitanja.
"Zakon je poslužio kao povod, ali se protokom vremena pokazalo, za nas potpuno nedvosmisleno, da je SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma. SPC je u međuvremenu uspela da promoviše sve ono što su njeni konačni ciljevi", rekao je Đukanović.
Rekao je da se ispostavilo da nije cilj samo da se zakon ukine, nego se "čulo" i da bi "Crna Gora morala umesto epiteta građanske nositi epitet srpske države".
"Drugo, da je crnogorsku državu stvarala SPC, što znači da ovde postoji pretenzija da SPC upravlja ovom državom, da nas vrati na pozicije teokratske države iz srednjeg veka. I naravno, čuli smo da je NATO fašistička organizacija, a da je EU propala civilizacija, i da je zbog toga za Crnu Goru jedino udobno da bude pod bezbednosno interesnim kišobranom Rusije. Ne treba dalja prezentacija obrazloženja za ovakvu percepciju s naše strane", zaključio je Đukanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović: SPC pretenduje da upravlja Crnom Gorom

Izvor: Danas, 25.Jun.2020

Zakon o slobodi veroispovesti inicijalna je kapisla za sukob na relaciji Srpska pravoslavna crkva - Crna Gora, koji je u međuvremenu postao prilično ostrašćen, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović i ocenio da SPC pretenduje da upravlja Crnom Gorom i da je vrati na pozicije teokratske...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.