Đukanović: Protesti u SRB, CG i ALB imaju zajedničku nit

Izvor: B92, 21.Mar.2019, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Protesti u SRB, CG i ALB imaju zajedničku nit

Bon -- Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju neku zajedničku nit, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović za Dojče Vele.

Đukanović smatra da je ta nit očigledna nervoza i želja da dođe do promene vlasti na drugačiji način od onog koji je predviđen Ustavom i zakonom

Upitan šta misli o optužbama koje dolaze iz Srbije u vezi s tamošnjim protestima, odnosno da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su predsednik Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici u više navrata pominjali takozvani „makedonski scenario", optužuje susednu Severnu Makedoniju da na neki način podržava opoziciju i da se meša u zbivanja, Đukanović kaže da mu je teško da o tome sudi.

"Ne izbegavam tu temu, ali nisam detaljno upoznat sa tim da li u organizaciji protesta u Beogradu ima i drugih interesa... Svi ti protesti u regionu - i u Srbiji, i u Albaniji, i u Crnoj Gori - imaju neku zajedničku nit. Ta zajednička nit je očigledna nervoza i želja da dođe do promene vlasti na drugačiji način od onog koji je predviđen Ustavom i zakonom. Ustav i zakon su predvideli da se vlast bira na izborima i bude izraz slobodne volje građana", naveo je Đukanović.

Zbog toga, kaže, smatra da zahtevi za promenu vlasti van institucija i onog što je predviđeno pravnim sistemom, izbornim sistemom, da to nisu dobri predlozi, da su to neodgovorni predlozi, da su to predlozi koji zapravo ruše institucije.

"A kada rušite institucije, rušite i samu državu. A države i institucije su na Balkanu krhka tvorevina. Na njima radimo, da kažem, tek poslednjih par decenija", rekao je Đukanović.

Primetio je, navodi, da se insistira na tim protestima i na takvoj promeni vlasti čak i kada je potpuno jasno da će se time osujetiti neki od suštinskih nacionalnih interesa tih država.

Govoreći o skorom izricanju presude grupi ruskih i srpskih državljana i šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, optuženih da su na dan parlamentarnih izbora 2016. planirali upad u skupštinu, hapšenje i likvidacije tadašnjeg premijera, Đukanović kaže da je apsolutno uveren da je postojao vrlo jasan scenario.

Taj scenario su, tvrdi, kreirale ruske obaveštajne službe.

A on je, tvrdi, podrazumevao da se sa jedne platforme koja je bila formirana u Beogradu, i koja je podrazumevala uključivanje jednog kruga nacionalistički orijentisanih ljudi iz Srbije, spremnih da pomognu opozicione političke partije i njihove lidere u Crnoj Gori, da izazovu nered i da se osvoji parlament, da se proglasi pobeda i da se na taj način, nezavisno od prebrojavanja glasova na dan izbora 16. oktobra 2016., preuzme vlast.

"I da se tako obezbedi da Crna Gora neće ići putem integracije u NATO. Dakle, u to sam apsolutno ubeđen", rekao je Đukanović u intervjuu za Dojče vele nakon dvodnevne posete Berlinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.