Đukanović: Ko se to oseća toliko moćnim?

Izvor: B92, 10.Maj.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Ko se to oseća toliko moćnim?

Podgorica -- Dva dana nakon ranjavanja podgoričke novinarke glasio se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. "Država mora suzbiti bahatost kriminalnih struktura", kaže on.

"Država mora odlučnom i sinhronizovanim akcijom bezbednosnih i pravosudnih organa suzbiti očiglednu bahatost kriminalnih struktura", rekao je Đukanović u intervjuu za lokalni Radio Danilovgrad.

On je kazao da je napad na novinara, u svakoj pravno uređenoj državi i demokratski uređenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društvu, napad na slobodu izražavanja i na demokratiju. "Time, to je napad i na ono što je strateški cilj Crne Gore - da u dogledno vreme bude deo slobodnog i razvijenog evropskog društva", ocenio je Đukanović.

Prema njegovim rečima, specifičnost nasilja nad novinarkom je i u tome što je "načinom njegovog izvršenja, jasno da se nije želela naneti šteta samo novinarki Lakić".

"Ovim se želela posejati sumnja i naneti moralna i politička šteta određenim javnim ličnostima, delovima državnog sistema, pa i samoj državi Crnoj Gori", smatra Đukanović.

Po njegovim rečima, imperativ da se u najkraćem mogućem roku otkrije "ko se to u Crnoj Gori oseća toliko moćnim, da može ovakvim sredstvima nanositi štetu državi i menjati sliku koja o njoj postoji danas u međunarodnom okruženju".

Novinarka podgoričkih "Vijesti" Olivera Lakić ranjenja je u utorak uveče u nogu i leči se u bolnici u Podgorici. Ona je van životne opasnosti.

Novinarka je pisala o organizovanom kriminalu i ranje je bila meta napada. Nakon serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji cigareta, napadnuta je 2012. godine. Nalogodavci tog napada nisu poznati, niti su istažitelji ispitali navode iz njenih tekstova.

U brojnim osudama napada na novinarku i serije nerasvetljenih ubistava u Crnoj Gori, odgovornost se adresira na Vladu i na nekadašnjeg premijera, sada novoizabranog predsednika Đukanovića koji je u više navrata Vijesti nazvao "medijskom mafijom", a nedavno u kampanji za predsednika Crne Gore optužio ih da "promovišu fašističke ideje", jer su pisali o poslovima njegovog sina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.