Đukanović pozvao na brzo formiranje vlade; Demokrate optužile Abazovića za hapšenje aktiviste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 10:03

Đukanović pozvao na brzo formiranje vlade; Demokrate optužile Abazovića za hapšenje aktiviste

Crnogorski predsednik Milo Đukanović pozvao je na brzo formiranje vlade, koja bi, kako poručuje, trebalo da bude utemeljena u jasnoj parlamentarnoj većini.On kaže da je stekao utisak da postoji visok stepen podudarnosti o tome šta treba sada raditi u Crnoj Gori.

"To je pre svega brzo formirati vladu koja treba da bude utemeljena u jasnoj parlamentarni većini zasnovanoj u evropskoj i građanskoj politici, izabrati vladu koja će sto pre početi aktivnosti na nastavku kvalitetnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pregovaranja sa EU, kako bi u bliskoj budućnosti stvorili mogućnost za ostvarenje cilja - ulazak u EU", rekao je Đukanović za TV Crna Gora.

Na pitanje da li se pre dolaska u Atinu sastao s Dritanom Abazovićem i da li mu je on prihvatljiv za mandatara, Đukanović nije odgovorio konkretno.

Kaže da će večeras biti u Podgorici i da će sutra imati priliku da čuje izveštaj o konsultacijama koje su obavili potencijalni konstituenti vlade.

"Nakon toga bi na red došla inicijativa predsednika države. Iskreno, nadam se da da je u mom odsustvu obavljen taj prvi krug konsultacija, nadam se da postoji razumijevanje, iz svega što sam prethodno čuo iz razgovora u parlamentu, i kroz komunikacije koje sam imao, uvek nezvanične, do trenutka dok se ne stvore uslovi da bude zvanična", zaključio je predsednik.

Đukanović je u dvodnevnoj poseti Grčkoj, na poziv predsednice te zemlje Katerine Sakelaropulu.

Medojević: Antisrpska vlada vodi ka dezintegraciji Crne Gore

Predsednik Pokreta za promjene, koji je deo Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, rekao je danas da će se odazvati, ako dobije zahtev za razgovor o formiranju nove vlade, ali da ne isključuje mogućnost da Abazović, kao etnički Albanac, formiranjem antisrpske vlade pokušava da dezintegriše Crnu Goru.

Medojević je odgovarajući na pitanje novinara o novoj vladi na pres konferenciji rekao da će biti nekoliko dana odsutan iz Crne Gore.

"Kad se vratim, ako dobijem poziv, razgovaraćemo. Reći ću mu (Abazoviću)da će biti odgovoran za dezintegraciju Crne Gore, da pokušava da napravi antisrpsku vladu, da će to dovesti do homogenizacije srpskog faktora, do radikalizacije njihovih zahteva što može voditi i dezintegraciji države", rekao je Medojević i dodao:

"Možda je to i cilj gospodina Abazovića kao etničkog Albanca, da napravi ono što je napravio Stipe Mesić , da kaže ja sam bio poslednji predsednik Vlade Crne Gore i posle toga ona više ne postoji".

Mesić je bio poslednji predsedavajući Predsedništva SFRJ.

Vlada bez podrške ako je cilj Temeljni ugovor, popis i inicijativa Vučića

Opoziciona Socijaldemokratska partija Crne Gore neće podržati manjinsku vladu, ako su ciljevi te vlade potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, popis stanovništva u izbornoj godini i podrška regionalnim inicijativama srpskog predsednika Aleksandra Vučić, saopštila je poslanica ove stranke Draginja Vuksanović Stanković.

“EU integracije, deblokada pravosuđa, dijalog, borba protiv korupcije, reforme ekonomije - DA. Skriveni dogovori sa AV (Aleksandrom Vučićem" i ''njegovima'' - NE”, navela je Vuksanović Stanković na Tviteru.

Ona je to poručila nakon što je predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković ranije rekao da je Temeljni ugovor osnov za podršku svakoj vladi.

Demokrate optužile Abazovića za hapšenje aktiviste

Demokratska Crna Gora optužila je danas potpredsednika vlade i koordinatora službi bezbednosti Dritana Abazovića, za kojeg kaže da je budući premijer vlade DPS-a, da stoji iza privođenja aktiviste, koji je u Podgorici, putem razglasa sa automobila, pozivao na večerašnje proteste.

Čovek koji je pozivao na proteste je priveden sinoć, ali je pušten bez zadržavanja nakon što je tužilac konstatovao da u njegovom postupku nema elemenata krivičnog dela.

Demokrate, međutim, upozoravaju da Abazović zloupotrebljava svoj položaj, pokušavajući da zaplaši građane.

"Budući mandatar DPS Vlade Abazović nedostatak podrške za mučno delo koje ovih dana gradi na štetu Crne Gore pokušava da nadomesti primenom sile. Svoje pretnje da će ''država odgovoriti'' već ispunjava i to tako što hapsi mirne aktiviste", poručile su Demokrate i istakle:

"Moramo mu čestitati na količini iskazanog straha i nesigurnosti, jer to ni DPS nije radio, ni oni nisu hapsili aktiviste koji pozivaju na proteste! Abazović ovo radi jer tačno zna kako stoji, i tačno zna da mu plan izdaje građana visi o vrlo tankom končiću".

Demokrate pitaju da li će neko da odgovara za to što su uhapšenog aktivistu, kako kažu, maltretirali.

"Na primer, neko od ''proevropskih'' funkcionera bezbednosnog sektora koji se bave staljinističkim metodama gušenja sloboda građana Crne Gore. Hoće, odmah, ili nešto kasnije", navode Demokrate i poručuju da "nema tog Dritana" koji će sprečiti građane da večeras izađu na mirne proteste.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Ðukanović za mandatara bira Abazovića

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2022

​PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović će najverovatnije sutra obaviti konsultacije sa predstavnicima klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, a nakon te formalnosti mandat će ponuditi lideru URA Dritanu Abazoviću, jedinom koji u ovom trenutku može da obezbijedi većinu od ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.