Nekoliko hiljada građana sa protesta u Podgorici traži ostavke i promjene

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2019, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko hiljada građana sa protesta u Podgorici traži ostavke i promjene

Nekoliko hiljada ljudi zatražilo je danas sa protesta u Podgorici „korenite sistemske promene“, ostavke predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, čelnika tužilaštva, Milivoja Katnića i Ivice Stankovića, te Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

"Zahtevamo da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni tužilac Milivoje Katnić i direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radnjić hitno podnesu ostavke. Zahtevamo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ostavku predsednika Vlade Duška Markovića i predsednika države Mila Đukanovića", prenio je glumac Siniša Grubiša inicijalne zahteve organizatora protesta.

To je drugi protest u poslednje dve nedelje,  a nakon  izbijanja afere „koverat“ u vezi sa spornim donacijama vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) od strane vlasnika „Atlas grupe“ Duška Kneževića, osumnjičenog za malverzacije vredne više stotina miliona eura.

Novi protest je najavljen za narednu subotu.

Protest pod motom „97. 000 – odupri se“, organizovala je grupa građana, ali su današnje i okupljanje od prije dve nedelje podržale gotovo sve opozicione partije. Na protestu su predstavnici bili nevladinog sektora i građanski aktivisti.

Građani su se okupili ispred tužilaštva i prošetali pored ključnih institucija u državi, Skupštine, Predsedništva, Centralne banke, te pored centrale vladajuće partije.

Okupljeni su nosili transparente :"Mi smo država", "Bez slobode nema države", "Sloboda narodu-stop kriminalu", "Milo, znaju li doma da si starleta?", "Bunt"..., uzvikuju “Milo lopove”, “Ostavke”, “Milo lažove”.

Jedan od organizatora građanskog protesta, umetnik Grubiša pozvao je građane da se uključe u “osmišljenu akciju smene vlasti, jer nema dogovora sa onima koju su našu državu zarobili krađom”.

Džemal Perović, takođe jedan od organizatora, rekao je da je “režim uvukao Crnu Goru u rat, šverc i pljačkašku privatizaciju”, te da Crnu Goru najpre treba “osloboditi od njih”.

“Nema zdravog tkiva kod njih. Zdravo društvo su građani koji će nam se pridružiti iz subote u subotu”, kazao je Perović i poručio da će građani “graditi demokratske institucije i moralno društvo”.

On je ocenio da je “važno” režimu poručiti da se građani "stide njihovog bestida".

“Važno je da im kažemo da se stidimo njihovog bestida dok nas pljačkaju, varaju i na taj način nas predstavljaju svetu”, poručio je on.

Uoči građanskog protesta ispred zgrade tužilaštva u Podgorici, u Zeti je protestvovao deo opozicije koji se nakon toga pridružio okupljenima na skupu „Odupri se 97 hiljada“.

Demokrate Alekse Bečića, Demos Miodraga Lekića, Crnogorska Vladimira Pavićevića zatražili su na tom skupu “suštinske sistemske promene” , “pad kompletne izvršne vlasti”, promene u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), Državnoj izbornoj komisiji (DiK), Radio Televiziji Crne Gore (RTVCG), Centralnoj banci, sudstvu i tužilaštvu.

Zeta je simbolično izabrana za okupljanje uoči protesta ispred tužilaštva, jer je ona “epicentar” afere “Koverat” , mesto gde je vlasnik “Atlas grupe” Duško Knežević dao novac funkcioneru vladajuće DPS, tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću za finansiranje kampanje te partije na izborima 2016.

Knežević, koji je osumnjičen za malverzacije vredne više stotina miliona eura, dostavio je medijima snimak na kome se vidi kako svojevremeno u svojoj kući u Zeti predaje Stijepoviću 97.500 eura, donaciju za kampanju.

Stijepović je nakon toga osumnjičen za pomaganje u pranju novca, a vladajuća DPS i njen predsednik Milo Đukanović priznali da je Knežević donirao novac za tu partiju. Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je DPS prekršila zakon, naložila toj partiji da novac vrati u budžet i kaznila je sa maksimalnom novčanom kaznom od 20.000 eura.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.