Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 23:53

Linta kritikuje Đukanovića zbog "crnogorskog domovinskog identiteta"

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kritikovao je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog toga što je u čestitki povodom 10. godišnjice Filološkog fakulteta u Nikšiću naveo da je njegovo osnivanje doprinelo "izgradnji crnogorskog domovinskog identiteta",

Portal IN4S objavio je, naime, danas da je Đukanović u čestitki upućenoj 2018. godine naveo da taj jubilej >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "potvrđuje da smo osnivanjem ovog studijskog programa, napravili značajan korak, nadovezujući se tako na hiljadugodišnju državotvornu tradiciju koju baštinimo, utirući vidljiv put izgradnji crnogorskog domovinskog identiteta".

Linta je danas u izjavi koju dostavio medijima ocenio kao skandaloznu činjenicu da konstrukcija "crnogorski domovinski identitet" podseća na konstrukciju "hrvatski nacionalni identitet", koji, kako kaže, ima naglašen srbomrzački karakter.

"Pojam domovinski ima frankovačko-ustaško poreklo i koristio se za vreme NDH i Ante Pavelića, kao i za vreme njegovog sledbenika Franje Tuđmana i u današnjoj Hrvatskoj", naveo je Linta, a kao primer pomenuo da je Hrvatski sabor 1993. godine doneo sramne izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je "pripadnicima oružanih snaga genocidne NDH, koji su u tom zakonu nazvani domovinska vojska, omogućeno da im se svaka godina provedena u oružanim formacijama NDH računa kao dve godine radnog staža".

Linta ističe da je jedna od glavnih prepreka režimu Mila Đukanovića u izgradnji tzv. crnogorskog domovinskog identiteta Srpska pravoslavna crkva.

"Zbog toga Milo Đukanović i njegovi sledbenici besno napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu, lažno je optužujući da je instrument tzv. velikosrpskog nacionalizma i tobože protivnik crnogorske državnosti", smatra Linta.

On tvrdi i da se Đukanović "okomio na imovinu SPC", jer bi mu njenim otimanjem bio olakšan put u izgradnji tzv. crnogorskog domovinskog identiteta, koji je, tvrdi Linta, uperen protiv tradicionalne Crne Gore i čiji je sadržaj antisrpstvo i mržnja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Linta čestitao Dan Vojske Republike Srpske

Izvor: Blic, 12.Maj.2020, 19:37

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta čestitao je danas Dan vojske svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.