Hiljade građana u Crnoj Gori traži ostavku državnog vrha

Izvor: VOA, 16.Feb.2019, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade građana u Crnoj Gori traži ostavku državnog vrha

Nekoliko hiljada gradjana okupilo se u subotu na gradjanskom protestu u Podgorici, tražeći ostavke crnogorskog predsjednika Mila Djukanovića, premijera Duška Markovića i čelnika tužilaštva zbog serije afera koje ukazuju na navodne nelegalne poslove i korupciju u državnom vrhu. Organizatori su saopštili da je glavni povod za organizovani protest “glasno ćutanje državnih institucija povodom aktuelnog skandala – afere “Koverta”, koji predstavlja paradigmu stanja u našem društvu, a koji je samo jedan od mnogih koji potresaju Crnu Goru”. Jedan od organizatora večerašnjeg protesta, glumac Slaviša Grubiša, poručio je kao slobodni građanin da "naša sloboda nema cijenu i da se ne prodaje se u kovertama". "Naši inicijalni zahtjevi su... da Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, Specijalni državni tužilac, Milivoje Katnić i direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić, hitno podnesu ostavke”, rekao je Grubiša. “Zahtijevamo ostavku predsjednika Vlade Duška Markovića i predsjednika države Mila Đukanovića". Nakon obraćanja organizatora, protestanti su mirno prošetali ispred glavnih institucija, uzvikujući parole protiv predsjednika Djukanovića i noseći transparente sa sloganima “Odupri se”, “Bunt”, “Ostavke”. Današnji skup je drugi u nizu protesta koji su uslijedili nakon medijskih objava crnogorskog bankara, donedavnog finansijera vladajuće partije, Duška Kneževića, koga crnogorsko tužilaštvo potražuje pod sumnjom da je bio šef kriminalne organizacije koja je ‘oprala’ stotine miliona eura. Knežević, koji je izbjegao hapšenje i sklonio se u London, pored ostalog je objavio video na kome se vidi kako on uručuje koverat sa keš donacijom za kampanju vladajuće partije uoči izbora 2016. Djukanovićevom bliskom saradniku, tada gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću. Tužilaštvo je zbog toga pokrenulo istragu i osumnjičilo Stijepovića i Kneževića za pranje novca, navodeći da je bivši gradonačelnik Podgorice primio keš donaciju bez znanja “odgovornog lica” u partiji. Odluku tužilaštvo su osudile opozicione partije i dio nevladinog sektora, ocjenjujući da ta institucija pokušava da zaštiti predsjednika DPS-a i šefa države od odgovornosti. Odbjegli biznismen, koji ima državljanstvo Velike Britanije, tvrdi da je redovno finansirao vladajuću partiju po Djukanovicevom nalogu, kao i da je plaćao račune predsjednikovih skupih odmora u inostranstvu, što je predsjednik negirao. Djukanović je odbacio većinu Kneževićevih navoda i nazvao ga “odbjeglim tajkunom” i prevarantom, ističući da je on svoju imovinu stekao na zakonit način, te da nema namjeru da podnese ostavku.    
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AFERA KOVERTA NATERALA PODGORIČANE NA ULICU: Hiljade traže ostavke Đukanovića, Markovića, Katnića... (VIDEO)

Izvor: Kurir, 16.Feb.2019

Pod sloganom “97.000 odupri se” u Podgorici je večeras održan drugi protest zbog, kako su saopštili organizatori, ćutanja državnih institucija povodom afere “Koverta”.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.