Izvor: RTS, 05.Mar.2021, 10:10

Đukanović sa Lajčakom: Ne može se raditi protiv evropskih standarda

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da postoji "novi kapacitet demokratske kulture" u toj zemlji.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović imao je tete-a-tete susret sa Lajčakom koji boravi u poseti Crnoj Gori, nakon čega je priredio i radnu večeru uz prisustvo delegacija.

Kako je saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz njegovog kabineta, razmenjena su mišljenja o situaciji u Crnoj Gori i regionu, s ciljem boljeg sagledavanja i razumevanja izazova na putu ka punoj stabilnosti, razvoju i integraciji.
"Predsjednik je podsjetio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da ovdje postoji novi kapacitet demokratske kulture, i naglasio neophodnost da se u Crnoj Gori i u novim uslovima potvrdi puno razumijevanje uloge Crne Gore kao članice NATO i prakse da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom", navodi se u saopštenju.
Ponovio je da je odlučnost evropskih političkih snaga u Crnoj Gori da podrži sve što zemlju vodi ka Evropi, i time doprinosi održanju dominacije proevropske misli na Zapadnom Balkanu.
"Na tom putu, naglasio je Predsjednik biće nam potrebna posvećenost i prisustvo evropskih partnera, i zbog toga posebno raduje posjeta gospodina Lajčaka", navodi se u saopštenju.
Specijalni izaslanik EU je ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa Evropskom unijom.
"Pozdravio je zrelu i odgovornu reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata. Naglasio je očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije", saopštila je Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore.
On je naglasio da je EU partner Crnoj Gori koji je uvek spreman da pomogne.
"Takođe, ukazao je na važnost diplomatskog predstavljanja Crne Gore u Briselu, koji je glavna spona zemlje i država članica", navodi se u saopštenju.
Specijalni izaslanik EU interesovao se i za druga aktuelna pitanja u procesu kohabitacije i aktuelnih političkih prilika.
"Lajčak je zaključio da je za integracioni put Crne Gore i regiona važna redovna komunikacija sa evropskim partnerima i pozdravio doprinos koji u takvoj komunikaciji daje Predsjednik Crne Gore", kazali su uz Službe za informisanje Predsednika Crne Gore.
 
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đukanović: Transfer vlasti potvrdio demokratski kapacitet u Crnoj Gori

Izvor: B92, 05.Mar.2021

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom...On je izjavio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da postoji "novi kapacitet demokratske kulture" u toj zemlji...Kako je danas saopšteno njegovog kabineta, Ðukanović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.