DPS: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DPS: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi

Demokratska partija socijalista crnogorskog predsednika Mila Đukanovića odbacila je, kako navode iz te stranke, neutemeljene tvrdnje o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.
Izjave da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvek imala srpski identitet, ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premisa, izvode pogrešne zaključke, pritom ne vodeći računa o potencijalnim posledicama takvog tumačenja istorije i međunarodnog prava, navodi se u saopštenju DPS-a.
Kako se navodi, imajući u vidu sveže sećanje na iskustvo iz devedesetih godina, DPS smatra da retorika "nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima na ovim prostorima".
Crna Gora je, kaže se u saopštenju, i u tim vremenima uspela da očuva mir i multietnički sklad, i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija.
U saopštenju se dodaje da je današnja Crna Gora međunarodno priznata građanska država koja svoje zakone donosi u skladu sa važećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih svojih građana, smatrajući da je multikonfesionalnost jedna od najvećih vrijednosti našeg društva, dodaje se u saopštenju.
"DPS zato odbacuje tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih svještenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC u našoj državi, na koje nasijedaju, ili ih svjesno ili nesvjesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije", ističe se u saopštenju DPS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.