Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poezija – ohrabrenje za ostanak na Kosovu

Kosovska Kamenica – Književnim časom završeni su tradicionalni Zavičajni susreti srpskih pisaca Kosovskog Pomoravlja, koji su imali bogate programe i u Bostanu kod Novog Brda, u Koretištu i Pasjanu kod Gnjilana, uVrbovcu i Velikom Ropotovu. Svoje, mahom rodoljubive, strofe čitali su Radoslav Zlatanović, Blagoje Savić, Milan Ilić, Srećko Simić, Stanislav Kojić, Radivoje Stojković, Živko Vasić, Slaviša Krstić, Jovica Stanković, Milica Stanojević, Bojan Stoiljković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jelena Janković i drugi  književni stvaraoci iz ovog dela Kosova, a specijalni gost bio je pesnik iz Metohije Miloje Dončić. Poseban omaž održan je nedavno preminulom pesniku i profesoru iz ovog kraja Slobodanu Kostiću, čije je stihove govorio glumac i slikar iz Gnjilana Cvetko Stanojević.

Na velikom književnom času u Pasjanu uručene su nagrade – Blagoju Saviću i Slaviši Krstiću za poeziju, Jordanu Mitroviću za prozu i Radetu M. Trajkoviću za proučavanje srpske kulturne baštine Kosovskog Pomoravlja, posebno Kosovske Kamenice i Strezovca.

Na svim književnim časovima promovisan je časopis za književnost, umetnost i društvena pitanja „Literarni otisak”, koji izdaje Srpski književni klub „Serbika” iz Gnjilana, o čijem je radu govorio njegov osnivač i glavni urednik Ratko Stoiljković. U razgovorima koji su, ovom prilikom, vođeni o razvoju kulture i prosvete u Kosovskom Pomoravlju, u kojim su pored pisaca učestvovali i ugledni kulturni i prosvetni radnici istaknuto je, između ostalog, da ovi susreti pisaca svojom porukom ohrabruju srpski živalj da stane na svojim vekovnim ognjištima i doprinose očuvanju srpskog pisma i ukupnom razvoju kulture.

K.R.              
Pogledaj vesti o: Milan Stanković,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.