TUŽILAŠTVO REKLO SVOJE: Pozanto koliku kaznu traže za osumnjičenog za pokušaj ubistva Milana Beka

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2021, 07:14

TUŽILAŠTVO REKLO SVOJE: Pozanto koliku kaznu traže za osumnjičenog za pokušaj ubistva Milana Beka

Više javno tužilaštvo u petak je je u završnoj reči predložilo sudu da Aleksandra Zdravkovića proglasi krivim i osudi zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku, kada je biznismen teško ranjen.

Tužilac Nenad Stefanović zatražio je kaznu od najmanje 15 godina zatvora za Zdravkovića jer smatra da je tokom suđenja dokazano da je izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju. Odbrana je, s druge strane, tražila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oslobađajuću presudu.

Tužilac Stefanović je u završnoj reči ocenio da je odbrana Zdravkovića, koji negira izvršenje krivičnog dela, usmerena na izbegavanje, odnosno umanjenje njegove krivične odgovornosti.

- Nesporno je utvrđeno da je Zdravković zajedno sa N. N. licem pokušao da ubije Beka, kao i da je s umišljajem doveo u opasnost i život njegovog vozača Dragana Dragaša - naveo je tužilac.

Podsetio je da je na suđenju početkom aprila Beko rekao da je s protokom vremena sve uvereniji da je Zdravković osoba koja je pucala na njega. Zdravković je tada ponovio da nema veze sa tim događajem i da biznismena može slobodno da pogleda u oči.

Upravo zbog ovog ponovnog pozivanja Beka da svedoči treći put, šest i po godina nakon događaja, negodovala je odbrana, tvrdeći da je to u potpunoj suprotnosti sa zakonom jer sud nije imao zakonskog osnova za pozivanje oštećenog, a ipak je to uradio.

- U ponovljenom postupku ni tužilaštvo, ni odbrana, ni punomoćnik oštećenog nisu imali nikakvih dokaznih predloga, međutim, sud je ipak pozvao oštećenog da se izjasni "da li se još nečega setio" i "da li se nešto u međuvremenu promenilo" - naveo je Zdravkovićev advokat Milica Colić Kravarski.

Prethodno je u završnoj reči tužilac ukazao da je N. N. lice mobilnim telefonima specijala javljalo optuženom put i kretanje Bekovog vozila. Kada su stigli ispred Bekove kuće na Senjaku, optuženi je prišao vozilu u kom su se nalazili Beko i njegov vozač i iz neposredne blizine, iz revolvera magnum 357, najpre pucao u prednji deo zadnjeg stakla vozila, iza suvozača, a zatim ispalio projektil u zadnji donji kvadrant stakla suvozačevih vrata. Potom je iz pištolja sig sauer R210 ili zbrojevka 75 ispalio treći projektil u pravcu sedišta vozača, a projektil je pogodio plastiku kasete između vozačevog i suvozačevog sedišta sa desne strane.

Beko je, međutim, uspeo da se okrene leđima prema vozaču, a zatim je sa obe noge udario u suvozačeva vrata i iskočio iz vozila.

Optuženi je, prema rečima tužioca, u kratkom vremenskom razmaku pištoljem "Sig sauer R210" ili "Zbrojovka 75" sa dva ispaljena projektila pogodio Beka u stomak dok je stajao pored vozila, a zatim ga pogodio i trećim projektilom.

Tužilac je naveo da nalaz i mišljenje balističkog veštaka dokazuju da pronađene čaure pripadaju oružju "Sig sauer R210" ili "Zbrojovka 75", a projektili revolveru kalibra 357 magnum, kao i da je nalazima Biološkog fakulteta utvrđeno da je Zdravkovićev DNK pronađen na čaurama. Presuda Zdravkoviću biće izrečena 26. maja

Prvom presudom Zdravković bio je osuđen na 10 godina zatvora za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, ali je tu presudu prošlog leta ukinuo Apelacioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi. Tada mu je ukinuo i pritvor u kojem je bio četiri godine i odredio mu kućni pritvor, u kojem se nalazi i dalje.
Pogledaj vesti o: Milan Beko

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.