Mišković i Beko ostaju bez još 50 hektara zemljišta

Izvor: Blic, 03.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković i Beko ostaju bez još 50 hektara zemljišta

Luci Beograd i njenim novim vlasnicima Milanu Beku i Miloradu Miškoviću pripadaju samo objekti i onoliko zemljišta koliko je potrebno za korišćenje tih objekata, kao i deo priobalja koji se koristi kao pristanište. Ništa sem toga. Luka Beograd tvrdi da je vlasnik 180 hektara, što bi za grad značilo gubitak od milijardu evra. Sud je već presudio prvostepeno da je 100 hektara vlasništvo grada Beograda. A tvrdim da će Luka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beograd ostati bez još 50 hektara zemljišta, jer ono je gradsko, a ne vlasništvo tog preduzeća, kaže za „Blic" Strahinja Sekulić, javni pravobranilac Beograda.

Drugi opštinski sud doneo je rešenje u korist grada Beograda o uknjižbi oko 100 hektara zemljišta, od Pančevačkog mosta ka Adi Huji, čiji je korisnik bila Luka Beograd. Ukoliko drugostepeni sud potvrdi ovu odluku, novi vlasnici Luke Beograd Mišković i Beko biće onemogućeni da na tom ekskluzivnom zemljištu grade poslovno-stambeni kompleks.

Predsednik Skupštine Luke Beograd Nenad Popović tvrdi, međutim, da ni juče nisu dobili sudsko rešenje i da je već 2002/2003. godine Okružni sud, po žalbi Luke Beograd, preinačio rešenje i vratio na korišćenje ovom preduzeću.

- I ovaj put uložićemo žalbu. Rešenje je nezakonito i ne sumnjamo da ćemo biti uspešni pošto smo to već jednom bili. Luka Beograd raspolaže sa pravom korišćenja na oko 180 hektara pre ovog rešenja i dokaze ćemo podneti sudu - kaže Popović.

On ukazuje da se Luka Beograd bavi lučkim poslovima i da ne može da gradi jer zemljište nije građevinsko.

- Ukoliko detaljan urbanistički plan bude izmenjen, bićemo obavešteni, kao i ostali korisnici, čime možemo da se bavimo u toj zoni. Ponašaćemo se u skladu sa zakonom - navodi Popović.

Luci Beograd pripadaju, prema ovoj tvrdnji, objekti i zemljišta „razasuti" od marine Dorćol do Pančevačkog mosta.

- Ne sporim da Luka Beograd ima pravo žalbe - kaže Sekulić, ali dodaje da će pravobranilaštvo sada pretresti kompletnu dokumentaciju, svaki kvadratni metar građevinskog zemljišta koje pripada gradu Beogradu.

- Utvrdićemo za svaki kvadratni metar ko je vlasnik. Za mene Beko i Mišković ne postoje, mene zanima Luka Beograd, kao i rešavanje spornog zemljišta drugih korisnika. Nakon privatizacije Luka Beograd je pokušala da uzme nešto što joj ne pripada, osporavanjem uknjižbe grada Beograda. Niko ne sme da se usudi da pokloni ogromnu imovinu grada - kaže Sekulić, dodajući da kada je privatizacija Luke Beograd urađena, već je postojalo rešenje o uknjižbi grada Beograda kao vlasnika zemljišta. - Sad bih ja pitao, ako oni tvrde da je to njihovo, zašto to nije ušlo u procenu kapitala firme. Nego su se toga naknadno setili. To što oni pokušavaju naknadno da preinače to je njihov problem - napominje Sekulić.

Đilas: Borićemo se za svaki pedalj zemlje Luke Beograd

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je juče da će se demokrate i on boriti za svaki pedalj zemlje na kojoj se nalazi Luka Beograd, „kako bi ona bila beogradska". Naglasivši da ga ne interesuje ko je trenutno vlasnik tog zemljišta, Đilas je rekao da „neće moći da se za male pare kupi nešto, a da se iz džepova Beograđana uzme 500 miliona evra da bi to zemljište bilo njegovo". Reč je o 107 hektara zemljišta koje, prema procenama stručnjaka, vredi 500 miliona evra, sa čime bi mogla da se izgrade dva mosta i počne izgradnja metroa, kazao je Đilas novinarima prilikom obilaska opštine Rakovica. On je podsetio da je generalnim planom predviđeno da se Luka Beograd izmesti na drugu obalu reke, „jer nije logično da bude na dva-tri kilometra od centra grada". „S obzirom na to da ne znamo tačno čije je vlasništvo, dao sam nalog da se stane sa izradom regulacionih planova dok se ne utvrdi šta je čije", istakao je Đilas. Luka Beograd je kao kompanija dobila zemljište na korišćenje za delatnost luke, ali ako ta kompanija nema više tu delatnost, šta je sa zemljištem, zapitao je on. „Da li se u tom slučaju ono vraća gradu Beogradu, koji će na drugom mestu obezbediti nesmetan rad luke ili pripada onome ko je kupio Luku Beograd. Moj logički stav jeste da ako je neko nekom dao besplatno na korišćenje, pa on menja delatnost, onda bi to trebalo da se vrati onome koji je to dao", kazao je Đilas.

Ugovor sa Lukom

Strahinja Sekulić se poziva, dajući „Blicu" na uvid kompletnu dokumentaciju, na ugovor iz 1975. godine koji je grad Beograd sklopio sa Lukom Beograd o uređivanju imovinsko-pravnih odnosa i korišćenja građevinskog zemljišta za prostorni razvoj luke. Tim ugovorom ovo preduzeće prenosi na grad pravo korišćenja građevinskog zemljišta. Njim je ustanovljeno pravo grada da se na zemljištu upiše kao nosilac prava korišćenja, bez potrebe da Luka takvu uknjižbu naknadno odobrava.

Po privatizaciji Luka Beograd ulaže žalbu Okružnom sudu, koji novembra 2006. godine donosi rešenje kojim preinačava prvostepeno rešenje o uknjižbi i odbija predlog grada za upis u zemljišne knjige. Grad je zatražio reviziju Vrhovnom sudu o kojoj nije doneta odluka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zemljište Luke Beograd ipak gradsko

Izvor: B92, 03.Apr.2008

Beograd -- Zemljište čiji je korisnik bila Luka Beograd pripada gradu Beogradu, odlučio Drugi opštinski sud...Zemljište vredi 500 miliona evra, kaže ministar Đilas..Drugi opštinski sud doneo je rešenje u korist grada Beograda o uknjižbi oko 100 hektara zemljišta, čiji je korisnik ranije bila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.