KO JE MILAN BEKO Vlasnik 60 firmi

Izvor: Blic, 16.Nov.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO JE MILAN BEKO Vlasnik 60 firmi

Milan Beko je poslovnu karijeru započeo u „Spektra grupi“, koju je kasnije prodao Vladimiru - Bebi Popoviću.

Prema sopstvenom priznanju, vlasnik je ili suvlasnik u više od 60 firmi u Srbiji.

Posle „Spektra grupe“ osnovao je „Dibek“, koji se devedesetih godina bavi trgovinom, uglavnom uvozom i distribucijom robe široke potrošnje, kao i lekova.

Kao nestranačka ličnost, 1997. ulazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u vladu Mirka Marjanovića, i to u fotelju ministra za ekonomsku i vlasničku transformaciju. U Nemanjinu unosi novu energiju i vrlo brzo postaje najveći operativac Marjanovićevog kabineta. Radi najbitnije poslove, od koordinacije u snabdevanju naftom i gasom tada izolovane i pod sankcijama države, zadužen je i za Fond za razvoj, ali i za prodaju Telekoma 1998. italijanskom STET-u i grčkom OTE-u.

Mada su mnogi govorili da je na prodaji Telekoma dosta zaradio, činjenica je da je ubedio Italijane da kupe telekomunikacionu firmu države pod sankcijama. Prodao je za mnogo veće pare nego što su mnogo godina kasnije, kada se Srbija odlučila da povrati vlasništvo nad Telekomom, uspeli da za svoje akcije dobiju natrag.

Ova transakcija donela je Miloševićevom režimu živ novac kojim su u to vreme isplaćivane plate i penzije. Autor je i tadašnjeg zakona o privatizaciji, ali i jedan od onih koji je među prvim učesnicima u privatizaciji tadašnjeg „Rapida“.

Posle bombardovanja, avgusta 1999, prebačen je u Saveznu vladu, na funkciju ministra za privredu. Tako je i dospeo na listu građana SRJ kojima je, zbog bliskosti sa Miloševićevim režimom, zabranjen ulaz u EU. U to vreme radi i kao predsednik Upravnog odbora „Zastave“, za koju sprema planove slične onim koji su se, saradnjom sa „Fijatom“, i realizovali desetak godina kasnije.

Na izbore 2000. izlazi kao nestranački kandidat na listi JUL-a za Kragujevac, ali odmah posle dešavanja 5. oktobra napušta politiku i ponovo se okreće biznisu.

Već na leto 2001. odlazi iz Srbije, u koju se vraća godinu dana kasnije. Započinje ozbiljnije učešće u privatizacijama koje su u to vreme bile u punom jeku. Sa Miroslavom Miškovićem ulazi u „C market“, ali vrlo brzo izlazi iz tog posla. Kupuje akcije mlekara, „Luke Beograd“, „Večernjih novosti“, „Keramike Kanjiža“...

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KO JE Milan Beko?

Izvor: 24sata, 16.Nov.2014

Milan Beko je poslovnu karijeru započeo u „Spektra grupi“, koju je kasnije prodao Vladimiru - Bebi Popoviću...Prema sopstvenom priznanju, vlasnik je ili suvlasnik u više od 60 firmi u Srbiji...Pročitajte još:..Stefanović: Novi dokazi u istrazi napada na Milana Beka..Klinički centar Srbije:...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.