Zanijer: Sazreli uslovi za dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Politika, 02.Sep.2010, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: Sazreli uslovi za dijalog Beograda i Prištine

Šef UNMIK-a Lamberto Zanier izjavio je u Prištini da su sazreli uslovi za početak dijaloga Beograda i Prištine, te da dve strane treba da odrede dnevni red i imenuju ljude za pregovore, koji će biti potpomognuti međunarodnim faktorom, pre svega Evropskom unijom.

Zanijer je nakon razgovora sa predsednikom kosovske skupštine Jakupom Krasnićijem rekao da su mišljenje Međunarodnog suda pravde i zasedanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Generalne skupštine UN važni momenti, tako da postoje svi uslovi za dijalog između dve strane.

Uprkos odbijanju Prištine da pregovara sa zvaničnicima Srbije o severu Kosova, italijanski diplomata je naglasio značaj pronalaženja rešenja za sever.

„Mislim da je važno za dugoročnu stabilnost na Kosovu u budućnosti, da se pronađe način za dalje promovisanje pomirenje među zajednicama. Sever je posebno izazovan problem, tako da zahteva više pažnje i više rada na ovim prostorima”, rekao je Zanier.

Predsednik kosovske skupštine je rekao da će Kosovo biti spremno da pregovara sa Srbijom „samo kao dve ravnopravne države, o pitanjima koja se tiču interesa građana obe zemlje”.

Krasnići je dodao da su politički razgovori sa srpskom stranom završeni 17. februara 2008. sa proglašenjem nezavisnosti.

Zanier je izrazio spremnost Ujedinjenih nacija da olakšaju dijalog između srpske i kosovske strane, ali da vodeću ulogu u ovim razgovorima treba da ima zvanični Brisel.

Dnevni red razgovora i tema koje će biti između Kosova i Srbija, po mišljenju Zanijera treba da kandiduju „nacionalne delegacije”, a međunarodna zajednica u tom pogledu treba da bude tu kako bi pomogla.

„Bilo bi greška da se unapred odredi šta bi trebalo da bude na dnevnom redu, jer to može da ugrozi dijalog sa spoljašnje strane. Mislim da strane treba da sednu sa praznim papirom i da u početku dijaloga odrede važna pitanja iz njihove perspektive”, rekao je šef UNMIK-a.

On je naveo da međunarodna zajednica neće silom nametati pitanja o kojima bi se raspravljalo.

Tanjug

objavljeno: 02/09/2010
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.