Teška politička borba u UN

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teška politička borba u UN

Nema razloga da oni koji su zatražili mišljenje MSP ne podrže srpsku rezoluciju i na sednici Generalne skupštine UN, rekla predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović. To je teška, politička borba, čiji će se rezultat tek videti, navela predsednica parlamenta.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da nema razloga da oni koji su zatražili mišljenje od Međunarodnog suda pravde ne podrže srpsku rezoluciju i na sednici Generalne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ujedinjenih nacija.

Đukić Dejanović je rekla Tanjugu da je to teška, politička borba, čiji će se rezultat tek videti, ali i da je urađeno puno toga da tekst rezolucije bude doživljen na način kako je Srbija, kao predlagač, imala tendenciju da to bude.

"Naša spoljnopolitička aktivnost bila je na zaista visokom nivou, tekst rezolucije je, po našoj oceni, sasvim prihvatljiv i očekujemo da svi oni koji su zatražili mišljenje od Međunarodnog suda pravde u Hagu taj tekst i podrže", rekla je predsednica skupštine.

Komentarišući da li može doći do nepovoljnog ishodna na glasanju u Generalnoj skupštini UN, Đukić Dejanović je odgovorila da se ona trudi da bude objektivna, ali da rezultati takvih događaja ne moraju biti praćeni objektivnim parametrima.

Rezolucija koju je Srbija podnela posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova naći će se na dnevnom redu GS UN 9. septembra.

Srbija je podnela rezoluciju 28. jula, što je učinjeno da bi se, ukoliko bi bila podneta još neka rezolucija o istom pitanju, Generalna skupština, prema pravilima procedure, najpre izjašnjavala o srpskom dokumentu.

Prema proceduri, usvajanje prve podnete rezolucije značilo bi istovremeno odbacivanje svih ostalih predloga. Posle Srbije, do sada niko nije podneo nikakvu rezoluciju povodom mišljenja MSP o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.