Tadić: Verujemo da će MSP ispuniti svoju misiju

Izvor: Glas javnosti, Beta, 21.Jul.2010, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Verujemo da će MSP ispuniti svoju misiju

BEOGRAD  - Dan uoči mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna za svaku odluku Suda, ali da očekuje mišljenje koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.

Tadić je rekao da očekuje da će odluka Međunarodnog suda pravde biti zasnovana na osnovnim principima međunarodnog prava, te da neće stimulisati secesionističke pokušaje u svetu, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da će ostaviti dobre stabilne posledice.

"Ukoliko bi mišljenjem Međunarodnog suda pravde bio uspostavljen novi princip, u čitavom svetu bi se otvorio proces stvaranja novih država, što bi destabilizovalo mnoge regione sveta", rekao je Tadić novinarima, posle razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Predsednik Srbije očekuje da će mišljenje MSP biti zasnovano na osnovnim principima međunarodnog prava, te da neće stimulisati secesionističke pokušaje u svetu.

Čin samoproglašenja Kosova je otvorio Pandorinu kutiju i destabilizovao mnoge multientičke regione u svetu gde postoje secesionističke tendecije, upozorio je Tadić.

"Srbija uvažava i političku realnost i svesna je da istorija ne svedoči uvek o fer rešenjima, ali zato jasno i na vreme ukazuje šta su osnovni parametri od kojih polazi i da nikada neće priznati Kosovo", rekao je predsednik Srbije.

On je upozorio da "ne bismo više živeli u istom svetu, ukoliko bi odluka suda legalizovala secesionistički pokušaj" Prištine.

Naglasivši da veruje da će Generalna skupština UN raspravljati o misljenju MSP, što je i njena obaveza s obzirom na prirodu zahteva, Tadić je rekao da će Srbija reagovati na planiran, pravno utemeljen način, nastavljajući svoju borbu za teritorijalni integritet na Kosovu.

"Srbija uvažava i političku realnost i svesna je da istorija ne svedoči uvek o fer rešenjima, ali zato jasno i na vreme ukazuje šta su osnovni parametri od kojih polazi i da nikada neće priznati Kosovo", rekao je predsednik Srbije.

"Idemo optimistično, imamo plan za svako mišljenje i osmišljen pristup", rekao je Tadić.

Tadić je najavio da će posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Srbiji biti otvorena diskusija "kroz sve institucije sistema, sa opozicijom i nevladinim organizacijama", i da će građani Srbije biti obavešteni o daljim koracima kada je reč o Kosovu.

"Vlada i ja kao predsednik držaćemo se Ustava po tom pitanju", naglasio je predsednik Srbije.

Upitan da li to znači potragu za konsenzusom o budućim koracima, Tadić je rekao da zvanična politika uvek traga za konsenzusom o najvažnijim pitanjima, kao što je Kosovo i da bi bio veoma zadovoljan ako bi taj konsenzus bio postignut.

On je naveo da se politika Srbije po ovom pitanju upravo i bazira na parlamentarnom konsenzusu i dodao da u međuvremenu nije bilo parlamentarnih debata jer nije bilo ni nekih suštinskih promena.

Prema Tadićevim rečima, Srbija ima nameru da aktivno učestvuje u diskusiji u Generalnoj skupštini UN o tom pitanju.

"Želimo mirno, diplomatski i politički dogovoreno rešenje s predstavnicima kosovskih Albanaca, kompromisno rešenje koje jedan konflikt između Srba i Albanaca ostavlja po strani", rekao je Tadić, upozorivši da je svako rešenje prema kojem Srbija gubi sve, a Albanci dobijaju sve - apsolutno neprihvatljivo.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić o MSP: Albanci nemaju pravo na secesiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2010

BEOGRAD -..Dan uoči mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna za svaku odluku Suda, ali da očekuje mišljenje koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije...Tadić je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas haška presuda za Kosovo

Izvor: Press, 21.Jul.2010

Međunarodni sud pravde danas će u Hagu objaviti mišljenje o tome da li je samoproglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Srbija spremna za odluku MSP-a i da očekuje da će ona biti zasnovana na osnovnim principima međunarodnog prava. ...

Nastavak na Press...

MSP: Nezavisnost Kosova nije protiv međunarodnog prava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jul.2010, 17:13

Sud je odlukom sudija 10:4 usvojio savjetodavno mišljenje da "proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno opšte međunarodno pravo". Sud je također rekao da međunarodno pravo ne sadrži "zabrane proglašavanja nezavisnosti"

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.