RS: Nema osnova za priznavanje Kosova

Izvor: RTS, 29.Jul.2010, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Nema osnova za priznavanje Kosova

Nakon razmatranja mišljenja Međunarodnog suda pravde, Vlada Republike Srpske zaključila da nema nikakvog osnova da organi BiH priznaju Kosovo. Vlada RS podržala nastojanja Srbije da se pitanje statusa Kosova i Metohije rešava diplomatskim putem i na konstruktivan način.

Vlada Republike Srpske razmatrala je na današnjoj sednici mišljenje Međunarodnog suda pravde i zaključila da nema nikakvog osnova da organi Bosne i Hercegovine priznaju Kosovo.

Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RS podržala je nastojanja Srbije da se pitanje statusa Kosova i Metohije rešava diplomatskim putem i na konstruktivan način.

Na istoj sednici vlada RS je zadužila Ministarstvo pravde da pripremi predlog odluke o formiranju ekspertske grupe, koja će izučiti Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i o tome podneti izveštaj.

Vlada RS u saopštenju ističe da je savetodavno mišljenje MSP od velikog značaja za RS, s obzirom na ostvarivanje njene ustavne pozicije, kao i zbog specijalnih veza koje RS ima sa Srbijom.

Vlada konstatuje da Međunarodni sud pravde u savetodavnom mišljenju ističe da opšte odredbe međunarodnog prava ne sadrže zabranu jednostranih deklaracija nezavisnosti.

Vlada je, kako je navedeno u saopštenju, imala u vidu da pojedini zvaničnici BiH, kao i određeni predstavnici stranih država i međunarodnih organizacija, naglašavaju da mišljenje MSP podržava zagovornike priznavanja Kosova kao nezavisne države.

Nakon pažljivog pregleda tog mišljenja, Vlada konstatuje da takvi navodi nemaju osnova.

"U mišljenju MSP nema ničega što bi moglo nametnuti, pa čak ni navesti da BiH, njeni entiteti ili bilo koja druga država ili organizacija podležu bilo kakvoj pravnoj obavezi priznavanja Kosova i Metohije kao nezavisne države", kaže se u saopštenju, dodajući da čak ni samo savetodavno mišljenje ne potvrđuje da je samoproglašeno Kosovo ostvarilo državnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.