Pregovorima do istorijskog pomirenja Srba i Albanaca

Izvor: Politika, 25.Jul.2010, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovorima do istorijskog pomirenja Srba i Albanaca

BEOGRAD – U vladinom predlogu rezolucije o Kosovu koja će se sutra naći pred parlamentom ističe se da je neophodno putem pregovora doći do trajnog rešenja koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda.

U nacrtu dokumenta u koji je Tanjug imao uvid, ocenjuje se da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde otežava napore Srbije da ostvari ciljeve državne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o Kosovu i Metohiji, ali najavljuje da će Vlada Srbije podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisa.

Vlada Srbije predlaže da Narodna skupština po hitnom postupku razmatra predlog Rezolucije.

„Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona”, navodi se u tekstu.

U rezoluciji se poziva na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i Metohije i potvrđuje da Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije”, ističe se.

U obrazloženju za podnošenje Rezolucije navodi se da je posle davanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu potrebno da Narodna skupština donese odgovarajuću odluku radi preduzimanja potrebnih mera na očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije predlaže da Narodna skupština donese odluku po hitnom postupku s obzirom da bi nedonošenje odluke moglo da prouzrokuje štetne posledice, u smislu neostvarivanja vitalnih interesa građana Srbije i države, kao i nepreduzimanje mera na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

U nacrtu dokumenta se poziva na Ustav Srbije, načela i norme Povelje UN, Helsinškog akta akta i drugih međunarodnih dokumenata u kojima se državni suverenitet i teritorijalni integritet određuju kao temelji savremenog međunarodnog poretka i izražava uverenje da se svi sporovi unutar savremenog sveta i unutar država članica UN mogu i moraju rešavati težeći mirnom, sveobuhvatnom i kompromisnom rešenju problema Kosova i Metohije.

U tekstu se podseća da su odlukom Narodne skupštine, a na osnovu Ustava Republike Srbije, sve odluke privremenih organa Kosova i Metohije nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Pokrajine proglašene ništavim i neprihvatljivim za Republiku Srbiju, uključujući tu i samu deklaraciju o nezavisnosti Kosova i Metohije.

Tanjug

objavljeno: 25/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.