MSP o Kosovu 22. jula

Izvor: RTS, 14.Jul.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP o Kosovu 22. jula

Međunarodni sud pravde objaviće mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u četvrtak 22. jula. Objavljivanje mišljenja suda biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava, rekao Vuk Jeremić.

Predsednik Međunarodnog suda pravde u Hagu, Hisaši Ovada objaviće savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 22. jula u 15 časova, saopštio je MSP. 

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da će objavljivanje savetodavnog mišljenja MSP "biti trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava".

Jeremić je rekao da objavljivanje mišljenja neće biti poslednja epizoda borbe Srbije, jer će ga Sud proslediti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema rečima Jeremića, Srbiju u Generalnoj skupštini UN očekuje velika borba za dobijanje većine, "možda teža od one ranijih godina".

"Moramo biti svesni da ćemo biti izloženi žestokoj i dobro plaćenoj albanskoj propagandi", naglasio je Jeremić i dodao da će Srbija nastaviti miroljubiv put za postizanje kompromisa koji je moguć samo posle novih pregovora.

Međunarodni sud pravde otvorio je raspravu o pitanju legalnosti poteza lidera kosovskih Albanaca krajem prošle godine, pošto je Generalna skupština većinom glasova, podržala zahtev Srbije da se sud u Hagu izjasni o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Rasprava pred sudom u Hagu počela je 1. decembra prošle godine, a tokom devet dana rasprave, svoje mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova iznelo je 29 delegacija.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pored Srbije, iznele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.

Suprotan stav su, uz predstavnike Kosova, imale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija.

Pravni tim Srbije saopštio je tada da je zadovoljan raspravom pred MSP-om.

"Nikada do sada u nekom savetodavnom poostupku pred ovim sudom nije postojala ovolika podeljenost država koje su učestvovale u raspravi. Mislim da smo učinili sve što smo mogli", rekao je tada predstavnik Srbije Saša Obradović.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MSP SAOPŠTAVA MIŠLJENJE O KOSOVU 22.JULA

Izvor: Kurir, 14.Jul.2010

HAG - Međunarodni sud pravde u Hagu objavio je danas da će 22. jula saopštiti savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Javno zasedanje zakazano je za 15 časova u Palati mira u Hagu, kada će predsednik Suda Hisađi Ovanda...

Nastavak na Kurir...

Povratak sudija na sever Mitrovice

Izvor: B92, 15.Jul.2010, 00:15

Beograd -- Najava povratka 15 sudija u sud na severu Mitrovice, od kojih je većina Albanaca, i najava protesta Srba, zapretile su novim nemirima u ovom delu Kosova...Povratak je bio planiran za sutra, ali je odložen odlukom Euleks-a...Odlaganje povratka sudija koje je imenovao predsednik Kosova obelodanio...

Nastavak na B92...

VUK JEREMIĆ: MIŠLJENJE SUDA PRAVDE TRENUTAK ISTINE I OPOMENA

Izvor: Kurir, 15.Jul.2010

BEOGRAD - Objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u četvrtak 22. jula biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić...Jeremić...

Nastavak na Kurir...

Jeremić: Trenutak istine

Izvor: B92, 15.Jul.2010

Beograd -- Mišljenje MSP-a o legalnosti nezavisnosti Kosova znaće se 22. jula. Šef diplomatije Vuk Jeremić poručuje da će to biti trenutak istine i opomena za Prištinu...Savetodavno mišljenje o legalonosti proglašenja nezavisnosti Kosova, predsednik Međunarodnog Suda pravde u Hagu Hisaši Ovada...

Nastavak na B92...

Jeremić: Trenutak istine

Izvor: Šumadija Press, 15.Jul.2010

Mišljenje MSP o legalnosti nezavisnosti Kosova biće poznato 22. jula. Šef diplomatije Vuk Jeremić poručuje da će to biti trenutak istine i opomena za Prištinu.

Nastavak na Šumadija Press...

JEREMIĆ: MIŠLJENJE MSP BIĆE OPOMENA PRIŠTINI

Izvor: Kurir, 15.Jul.2010

BEOGRAD -- Mišljenje MSP-a o legalnosti nezavisnosti Kosova znaće se 22. jula. Šef diplomatije Vuk Jeremić poručuje da će to biti trenutak istine i opomena za Prištinu,..BEOGRAD  -- Mišljenje MSP-a o legalnosti nezavisnosti Kosova znaće se 22. jula. Šef diplomatije Vuk Jeremić poručuje da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.