Jeremić: Debata u UN prelomiće budućnost kosovskog procesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2010, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Debata u UN prelomiće budućnost kosovskog procesa

BEOGRAD -

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će debata u Generalnoj skupštini UN posle odluke Međunarodnog suda pravde "prelomiti buduću putanju kosovskog procesa" i dodao da se Srbija mora izboriti za većinu.

Jeremić je u intervjuu za današnji Blic kazao da bi bilo logično da se u Generalnoj skupštini UN formira većina koja smatra da se do kompromisnog rešenja za Kosovo može doći isključivo putem novih pregovora.

On je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da sve ukazuje da će Međunarodni sud pravde u bliskoj budućnosti izneti mišljenje o nezavisnosti Kosova.

Razlozi za optimizam

"Sve ukazuje da će se sud oglasiti u bliskoj budućnosti i po svemu što do nas dolazi iz različitih izvora, imamo razloga za optimizam", kazao je Jeremić.

On je kazao da očekuje da Sud neće podržati kršenje međunarodnog prava dajući legitimitet jednostrano proglašenoj nezavisnosti.

"Procedure UN nalažu da sud dostavi mišljenje organu koji ga je i zatražio - Generalnoj skupštini. Normalno je da zemlja koja je rezolucijom proces i započela bude ta koja će predložiti krajnji zaključak", naveo je on i dodao da su sve snage Srbije usmerene na novi početak pregovaračkog procesa.

Pretnja ratom paravojnih formacija

Komentarišući najavu ministra policije Kosova o slanju specijalne policije u severnu Kosovsku Mitrovicu Jeremić je rekao da je to direktna pretnja ratom onih koji za to nemaju legitimitet, jer nisu država, već samo ilegalne paravojne formacije.

"Ovakva izjava otvara i pitanje odgovornosti međunarodnih organizacija koje su učestvovale u njihovom formiranju i danas ih obučavaju i kontrolišu", rekao je srpski šef diplomatije.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.