EU sutra o mišljenju MSP-a

Izvor: B92, Beta, Fonet, 25.Jul.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sutra o mišljenju MSP-a

Brisel, Beograd -- Šefovi diplomatija Evropske unije će sutra razmatrati mišljenje MSP-a o Kosovu i ponuditi "dobre usluge" Prištini i Beogradu za dijalog okrenut budućnosti.

Evropski ministri će pri tom razmeniti mišljenja o tome šta tačno znači savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Pet članica EU su potvrdile da i dalje ne priznaju nezavisnost Kosova, a ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među zemljama Unije koje su priznale nezavisnost su stavile do znanja da u mišljenju MSP vide potvrdu da samostalnost Prištine ne krši međunarodno pravo.

Ipak, Franko Fratini šef diplomatije Italije, koja je priznala nezavisnost Prištine, naglasio je da "put koji sledi jeste put Evrope" i da "kako to kaže i sam Sud, Srbi i kosovski Albanci sad treba da obnove pregovore, jer se treba suočiti s osetljivim etničkim, kulturnim istorijskim i verskim pitanjima".

"Nadam se", istakao je Fratini, "da će već u ponedeljak biti data podrška ulasku u članstvo (EU) Srbije, što su dosad kočila oklevanja Nemačke i Holandije".

Belgijsko predsedništvo EU je, međutim, stavilo do znanja Beogradu da će "više od mišljenja, biti važno kako će postupati Srbija" posle stava Suda.

Španija je, od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, najizričitije predočila da "i dalje stoji iza stava da ne priznaje Kosovo i traži postizanje sporazuma dve strane, putem dijaloga".

U petak, posle sednice vlade u Madridu, vicepremijer Marija Teresa Fernandes de le Vega izjavila je da je to "jedini mogući put".

Zvaničnica španske vlade je podvukla da se stav te zemlje nije promenio iz dva razloga - najpre zato što poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a potom zato što podržava sporazume o granicama i etničkoj i kulturnoj različitosti, kojima je okončan rat u Bosni.

Grčka vlada jedina je od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Prištine, koja to nije izričito ponovila, ali ni oporekla, naglasivši da je za "dogovorno rešenje, u korist stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

"Dijalog interes obe strane"

Evropski zvaničnici u Briselu su predočili da se u EU novonastala situacija vidi kao "nova prilika za nove korake" i da je "u interesu obe strane da se ide na dijalog u funkciji evropske perspektive".

"A kad Generalna skupština UN, koja je različiti forum, bude razmatrala pitanje nezavisnosti Kosova, onda će se", rečeno je, "Evropska unija time ponovo pozabaviti".

Podvukli su i da je priznavanje država isključivo u nadležnosti svake članice EU.

Šefovi evropskih diplomatija će sutra u celini razmotriti razvoj na zapadnom Balkanu i podvući "nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi tog područja".

Na zasedanju će biti razmenjeno mišljenje o prilikama u Bosni i Hercegovini.

"Biće ukazano na nužnost da se ponovo pokrene zamajac promena u BiH posle tamošnjih oktobarskih izbora", navodi se u pripremnom dokumentu sastanka ministara EU.

Takođe se dodaje da "prisustvo EU (u BiH) mora biti snažnije, uz korišćenje perpektive ulaska u EU kao pokretačke snage promena".

Simić: Trebalo je ostvariti kontakte sa Briselom

Bilo bi dobro da su najviši srpski zvaničnici ostvarili kontakte sa Briselom pre sutrašnje sednice saveta ministara Evropske unije i na taj način preuzeli inicijativu, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

On trenutnu situaciju u kojoj se nalazi srpska diplomatska inicijativa ocenjuje kao veoma složenu.

Srpska diplomatija sada mora reagovati brzo i mudro, ali smo mi već pomalo izgubili u tempu, smatra nekadašnji ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić.

Sutrašnja sednica Saveta ministara EU biće pravi pokazatelj kako će odluka Međunarodnog suda pravde uticati na poziciju Srbije ali i pet članica koje nisu priznale Kosovo.

"Mislim da bi u ovom trenutku bilo jako dobro da su neki visoki funkcioneri možda i pre sastanka 26. otišli u Brisel i u direktnom kontaktu, možda i pre sastanka, u direktnom kontaktu pokušali dok je situacija još sveža, dok i EU nije zauzela stavove, jer posle će biti kasno”, smatra Simić.

I predsednik Srbije i predsednik Kosova uputili su ovog vikenda pisma i emisare širom sveta tražeći podršku za svoju politku.

Simić pak smatra da je domet ovakvih akcija ograničen jer se zemlje uglavnog određuju prema sopstvenim interesima.

Narednik korak srpske diplomatije, rezoluciju pred Generalnom skupštinom UN, Simić vidi kao pokušaj da se mobilišu zemlje trećeg sveta ali je i njen domet ograničen.

"Moguće je postići isto ono što je postinguno sa inicijativom pred MSP-om - kupiti dve godine, možda ne baš dve, ali godinu dana. Jer i ovaj pokušaj je kupio, pod navodnicima, dve godine što je na Balkanu mnogo, pod uslovom da skupo plaćeno vreme umete da iskoristite”, navodi on.

Simić zaključuje da je važno voditi računa da naši interesi na kratak rok ne ugroze interese na dugi rok. On najavljuje dva vruća diplomatska meseca koja će kulminirati na Generalnoj skupštini UN.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.