Prištinska platforma poziva se na mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2019, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinska platforma poziva se na mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010.

U uvodu platforme koju je usvojila kosovska skupština Priština se poziva na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010, piše B92.

Kako se navodi u uvodu platforme iz Prištine, nakon proglašenja nezavisnosti 2008, Kosovo je nezavisna suverena država.

"Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine potvrdio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Ubrzo nakon toga, 9. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2010, Generalna skupština UN, koja je sudu i uputila pitanje tražeći njegovo savetodavno mišljenje, uzela u obzir presudu Suda i podstakla budući dijalog između Republike Kosovo i Republike Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u cilju unapređenja saradnje između dve države, postizanja napretka na putu ka Evropskoj uniji i poboljšanja života ljudi", navodi se u platformi, prenosi sajt B92.

Dodaje se i da je proces dijaloga rezultirao Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, te da je postignut niz sporazuma sa ciljem normalizacije odnosa i otvaranja puta ka evropskim integracijama, ali da je njihovo sprovođenje "povremeno i asimetrično".

Kako podseća B92, Međunarodni sud pravde u Hagu je u savetodavnom mišljenju saopštenom 2010. rekao da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo.

Mišljenje suda zatražila je Generalna skupština UN na inicijativu Srbije, koja smatra da je proglašenje nezavisnosti Kosova narušilo međunarodni pravni poredak, navodi se na sajtu.

U prisustvu dve delegacije, koje su predvodili tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i kosovski Skender Hisini, predsednik suda Hisaši Ovada iz Japana rekao je da deklaracija od 17. februara 2008. godine nije prekršila opšte međunarodno pravo.

Hiseni je poručio Srbiji nakon saopštavanja mišljenja suda pravde da Kosovo treba da tretira kao suverenu državu.

"Očekujem da se Srbija okrene i dođe ka nama, na razgovore o mnogo pitanja od zajedničkog interesa, i zajedničke važnosti", poručio je on tada.

Tadašnji srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naveo je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti sa mirnom diplomatskom borbom za Kosovo.

"Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i praktično time izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije", rekao je on tada.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.