Kiša meteora okupila brojne Nišlije na Viniku [foto]

Izvor: JužneVesti.com, 13.Avg.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša meteora okupila brojne Nišlije na Viniku [foto]

Meteorski roj Perseida, najveću kišu zvezda padalica u godini, videlo je više stotina građana na brdu Vinik kraj Niša u noći između 12. i 13. avgusta kada je ova pojava imala maksimum aktivnosti.

foto: Ivan Živanović

Iz Astronomskog društva "Alfa", koje je uz Planinarski klub Železničar organizovalo posmatranje meteorske kiše i odlazak na Vinik, objašnjavaju da su Perseidi verovatno najpoznatiji i jedan od najlepših meteorskih rojeva.

U vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << maksimuma broj meteora može dostići i 80-100 meteora na sat! - kažu iz "Alfe".

Meteorska kiša je pojava koja se desi kada Zemlja prolazi kroz meteorske potoke, koje prave komete i asteroidi kada se na putu oko Sunca osipaju i ostavljaju tragove.

Kako je bilo na Viniku možete videti na fotografijama čitaoca Južnih vesti Ivana Živanovića.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.