Todorić: Sa Đinđićem sam dogovarao kupovinu Frikoma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić: Sa Đinđićem sam dogovarao kupovinu "Frikoma"

Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić je, u intervjuu za N1, izjavio da je sa nekadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem dogovarao kupovinu "Frikoma" i da je u Srbiji pre kupovine "Merkatora" uložio 400 miliona evra.

Todorić je intervju dao u Londonu, gde će sud 20. aprila doneti odluku o zahtevu za njegovo izručenje Hrvatskoj zbog zloupotreba u privrednom poslovanju.

"Kada sam se kandidovao za kupovinu prve industrije u Srbiji, došao sam kod nadležnog ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i on se nasmejao i rekao mi: 'Jeste vi ludi, pa kako bih ja vama, Hrvatu, ovde omogućio da ovde investira u ovakvim okolnostima'", kazao je Todorić.

On je rekao da ga je "nakon četiri meseca nazvao neki ministar iz Srbije".

"Veli mi da sam bio kod njega i da sam hteo da investiram i pita me da li bih došao na razgovor sa premijerom Đinđićem. Ja sam rekao da bih, dobio sam termin. Dođem kod gospodina Đinđića, bio je i taj ministar, 45 minuta smo razgovarali. Rekao sam da sam se kandidovao za kupovinu deonica 'Frikoma' i rekao sam premijeru da razumem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa ako ne bude dobra ja neću nijednu reč da kažem. On se okrenuo prema ministru i rekao mu da ako Todorić da najbolju ponudu upakiraj mu to i ima da kupi", naveo je Todorić.

On je dodao da je "trebalo u takvim uslovima stvarati regionalnu industriju".

Todorić je pričao i o tome kako se "posvetio 'foodu' (hrana) pre 5, 6 godina".

"Ne znam sad tačno, ali nisam završio "retail" (prodajni lanci). Onda sam se borio oko tog vražjeg 'Merkatora', napravio sam grešku. U Hrvatskoj sam napravio odličan retail 'Konzum' i u njemu napravio ogromne novce, onda sam krenuo u Bosni i u Srbiji. U Srbiji sam potrošio negde 400 miliona evra, u Sloveniji 200 miliona evra", rekao je Todorić.

"Mučio sam se, nisu mi rezultati bili dobri. Ili je trebalo to da prodam ili to sve objedinim. Krenuo sam na 'Merkator' i to je bilo dosta realno, ali ja sam se mučio tri godine da bih ga dobio. Morate shvatiti da je 'Agrokor' potrošio ogromne novce da kupimo 'Merkator', borio sam se s njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni, rušio sam mu promet, cene, borio sam se. Pravio je druge gluposti, da bi bio jači od mene kupovao je u Bosni prodavnice, pa u Srbiji. To je bila borba na smrt, praštali su milioni", kazao je on.

Todorić je izneo tvrdnju da je "na kraju uspeo i napravio čudo sa tim uspehom".

Na pitanje zašto je potpisao "Lex Agrokor", kojim je uvedena vanredna uprava u toj kompaniji, on je odgovorio da je to uradio "zato što je N1 televizija 24 sata prenosila slučaj 'Agrokor' Ivice Todorića lopova i kriminalca".

"Pratili ste slučaj, gore, dolje, levo, desno. Oni (dobavljači) su se svaki dan pojavljivali i dovodili su ih da bi srušili mene i moje partnere", rekao je Todorić.

On je potom izneo i tvrdnju da "'Agrokor' nije bio u problemima, nikakvim".

Na pitanje o druženju sa pokojnim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom i o tome "da li je politika bila presudna da 'Agrokor' ovako naraste".

"Kako? Šta su oni meni? Ja sam platio oko 200 miliona maraka sve te deonice koje smo kupovali u to prvo vreme. Šteta je da sam jedan evro platio. Trebalo je sve da dam u investicije. Ja sam ovako napravio ogromnu industriju, zamislite da to nisam davao koliku bi vrednost napravio. Oni su meni prodali dve firme, ne Tuđman, on je ništa", naveo je Todorić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.