Meštani kuršumlijskih sela strepe zbog incidenata sa migrantima

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani kuršumlijskih sela strepe zbog incidenata sa migrantima

Poslednjih nekoliko meseci - porastom broja migranata, koji u Srbiju ulaze iz pravca Kosova i Metohije - sve su veći problemi meštana kuršumlijskih sela uz magistralni put Priština-Niš, kojim se oni najčešće kreću. Kažu da se tu više niko ne oseća bezbednim, otkako su azilanti počeli da obijaju kuće, prodavnice, a u poslednje vreme da napadaju i malobrojne stanovnike, uglavnom u poznijim godinama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U prvom selu uz administrativnu liniju, Merdaru, reporter RTS-a nije sreo migrante jer su se, prema rečima žitelja, već u ranim jutarnjim satima autobusom odvezli dalje. Ali, iza njih svakoga dana na putevima kojima se kreću ostaju tragovi - odeća, plastična ambalaža i dokumenti izdati na Kosovu i Metohiji.

"Mnogo ih ima, idu i uveče i po noći i ujutru rano. Od tri sata ujutru kad krenu, prođe po jedno pedeset, sigurno", navodi Gojko Stefanović, predsednik MZ Merdare.
Gojko kaže da su meštani blagonaklono gledali na migrante, često su im pomagali, sve dok nisu počeli da provaljuju u ovdašnja domaćinstva, odnoseći sve na šta su naišli. Otada se dovijaju kako znaju i umeju da zaštite svoja imanja.
Slična je situacija i susednoj Kosaničkoj Rači.
"Ja mislim da je preko sto objekata, ima koji su obijeni, uništeni. Jedan objekat je, ja mislim u više navrata, sigurno je 10-12 puta do sada obijan. Gazda živi u Nišu, to je bila kafana, oni uđu, obiju", priča Dragan Rajković, predsednik MZ Kosanička Rača.
Nekada mirno selo, danas živi u svojevrsnom vanrednom stanju. Kapije zaključavaju i danju i otvaraju se samo poznatima.
"Oko pola tri noću, prvo su lupali na vrata, posle na prozor, rekoh: ko je to, sad ću da zovem miliciju. Oni ušli tamo, sedeli, ložili vatru, stoljnjake pokupili", požalila se Kosara Brajković iz Kosaničke Rače.
Oni koji se osećaju ugroženim, pokušavaju da oteraju nezvane goste.
"Svi koji su pored puta noću izlaze, obilaze, pucaju u vazduh, bacaju petarde", kaže Radenko Kaličanin iz Kosaničke Rače.
Meštani svedoče da je bilo i nekoliko pokušaja otimanja vozila, a na meti migranata sve češće su i malobrojne prodavnice u selima.
"Tu su dosta prolazili, ali nisu pravili probleme. Međutim, sad su postali ekstremni, obijali su mi frižidere. Noć, sa strepnjom spavamo", ističe Milosav Stojčić, vlasnik prodavnice u Kosaničkoj Rači.

U Policijskoj upravi u Prokuplju RTS-u je potvrđeno da su od početka 2018. godine na području opštine Kuršumlija pojačane patrolne i pozorničke delatnosti i da do sada nisu zabeleženi incidenti između meštana i migranata.
Sva krivična dela koja su počinili migranti, uglavnom krađe, uništenja i oštećenja tuđih stvari su rasvetljeni i procesuirani u skladu sa zakonom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.