Šef Dajmlera: Šta Mercedes traži u Srbiji FOTO

Izvor: B92, 26.Sep.2017, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef Dajmlera: Šta Mercedes traži u Srbiji FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić posadio je stablo japanske trešnje, koja je simbol japanske kulture, u krugu kompleksa fabrike Jazaki u Šapcu.

On je prihvatio i poziv predstavnika Dajmler traksa Ingo Etišera da poseti fabriku Mercedes u Nemačkoj.

U Šapcu je otvorena fabrika Jazaki, jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji, a ceremonija otvaranja upotpunjena je sadnjom šest stabala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << japanske trešnje.

Japanska kompanija Jazaki otvorila fabriku za proizvodnju kablovskih setova za kamione Dajmler, a predsednik Srbije je komentarišući saradnju kompanija iz Japana i Nemačke na ovom poslu rekao: "Kud ćete bolje".

Jazaki je već zaposlio više od 500 radnika, a do kraja 2019. godine planira da zaposli 1.700 radnika u našoj zemlji.

Investicija je vredna oko 25 miliona evra, a fabrika se prostire na gotovo 30.000 kvadrata.

Otvaranju su, osim Vučića, prisustvovali i ministar privrede Goran Knežević, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić, predsednik korporacije Jazaki Šinđi Jazaki, predsednik Jazaki Evrope Bo Inge Anderson, ambasador Japana Đuići Takahara, predstavnik kompanije Dajmler traks Ingo Etišer i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Početak rada su označili simboličnim spajanjem kablova Jazaki i Etišer.

Predsednik Jazaki Evrope Anderson je rekao da su sedam meseci gradili fabriku u Šapcu i da su već obučili i zaposlili 502 osobe.

"Svako je prošao po 50.000 sati obuke. Sve ovo ne bi mogli bez podrške Vlade Srbije i lokalne vlasti", rekao je Anderson, ocenivši da je Dajmler predvodnik u proizvodnji kamiona, da Jazaki nudi najbolju tehnologiju, isporuku i cene, prisustvo tržišta i inteligentnu platformu, te da je zasnovan na čvrstim vrednostima, zajedničkom radu i standardizovanoj proizvodnji.

"Sve to donosimo u Srbiju", poručio je.

Zelenović je rekao da je Jazaki izabrao Šabac u oštroj utakmici više gradova u Srbiji i regionu, jer se istakao kao najpozudaniji partner.

"Mi smo prvi po brzini izdavanja lokacijskih uslova, građevinskih dozvola i upotrebnih dozvola. Lokacijske uslove izdajemo za 11 dana, građevinsku dozvolu pet dana, a upotrebnu za dva dana", podsetio je Zelenović

Šinđi Jazaki je rekao da mu je čast i zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju fabrike, podsetivši da je ta kompanija 1941. registrovana kao proizovđač električnih kablova.

"Proizvodimo delove za automobile, merače i žičane pojaseve - setove i druge komponente", naveo je i dodao da je proizvodnja potpuno ekološka i da proizvodi mogu da se recikliraju.

Kako je rekao, Jazaki posluje u 46 zemalja i ima oko 290.000 zaposlenih.

"Naša politika ide u korak sa svetom i potrebama društva. Mi smo orijentisani da obezbedimo da sav učinak poslovanja podelimo sa zajednicama u kojima radimo. Očekuje nas prosperitetna budućnost u ovoj fabrici i gradu. Hvala Dajmleru i svima vama", poručio je Šinđi Jazaki.

Predstavnik Dajmlera Etišer je preneo, kako je rekao, kao dobavljač, da je svedok napretka Srbije i Jazakija, te da ta kompanija ima veliku šansu da stvori nove poslovne prilike za budućnost.

"Jazaki će preneti proizvodnju žičanih pojaseva u Srbiju za našu fabriku Mercedes u Nemačkoj. Mi smo najveći proizvođač kamiona na svetu", podsetio je Etišer, dodajući da dnevno proizvode 470 kamiona, godišnje oko 100.000.

"Naši dobavljači nude više od milion različitih varijanti kamiona našim kupcima. Očekujemo da ćemo imati odlične kablove koji će se ovde proizvoditi. Mercedes benc želi da bude najbolji proizvođač u svetu, zato nam je potrebna dobavljač kao Jazaki, a takođe da ova fabrika napreduje u budućnosti", poručio je Etišer.

Pozvao je Vučića da poseti fabriku Mercedesovih kamiona u Verthu, ocenivši da bi to bila velika čast za tu kompaniju, a predsednik Srbije je prihvatio.

Ambasador Takahara je čestitao novi posao i Vladi Srbije i Jazaki korporaciji i Šapcu, istakavši da su dali veliku podršku tom projektu i da je to velika grinfild investicija u Srbiji.

"Plan je da bude 1.700 ljudi zaposleno 2019. godine. Siguran sam da će ova investicija doprineti srpskoj privredi i otvaranju novih radnih mesta. Jazaki je otvorio proizvodnu mrežu širom sveta, pridajemo veliki značaj čvrstim vezama", rekao je ambasador i dodao da Jazaki namerava da podrži unapređenje radne sredine ali i sistem obrazovanja u Šapcu.

Primetio je da se povećava broj japanskih kompanija u Srbiji i srpskih koje se bave japanskim proizvodima, kao i da postoji veliki prostor za unapređenje dalje saradnje.

"Očekujem da će Jazaki da usmeri pažnju na Srbiju u japanskim poslovnim krugovima. U prethodnom periodu smo imali veliko zalaganje Vlade Srbije za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, konsolidaciju budžeta, smanjenje nezaposlenosti, makorekonomskih pokazatelja i fleksbilnog tržišta rada i očekuju se novi napori za privlačenje investitotra", poručio je ambasador.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.