On je NAJSTARIJI VOZAČ U SRBIJI: Tikomir ima 93 godine, ali i dalje ne gasi svoj mercedes (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jan.2020, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je NAJSTARIJI VOZAČ U SRBIJI: Tikomir ima 93 godine, ali i dalje ne gasi svoj mercedes (FOTO)

Pre nego što mu produže dozvolu Tikomir ode kod nekoliko lekara

Da su godine samo broj na papiru u da je stanje duha ipak najbitnije, najbolji dokaz je Tikomir Bešević iz Ivanjice koji uskoro puni čak 93 godine, a i dalje vozi automobil i to bez greške. Vozačku dozvolu mu je nakon detaljnih pregleda stručna komisija produžila na još godinu dana, tako da ovaj vitalni starac i dalje ne gasi, niti garažira svoj automobil.

- Pre nego što mi produže dozvolu odem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kod nekoliko lekara. Proveravaju mi vid, sluh, reflekse i sve ono što je potrebno da bi čovek vozio kola. Iako sam ušao u devedesete čitam bez naočara i obavljam sve poslove koje rade ljudi i trideset godina mlađi od mene. Ceo život sam radio i zato sam valjda ostao ovako sposoban i pod stare dane - kaže Tikomir.

Vozački ispit je položio pre više od 70 godina, a u svom vozačkom stažu ispod točkova je ostavio na stotine hiljada kilometara, jer ga nije umaralo da vozi do Turske, Italije, Nemačke i Austrije. Međutim, sad kad gazi devetu deceniju života ipak je svestan da više nije mladić u najboljim godinama i za volanom provodi daleko manje vremena.

- Sad ne vozim duge relacije, ukoliko se odlučim na to, sa mnom je uvek neko - rekao je Tikomir i dodaje da je oprez najbitniji u saobraćaju bez obzira koliko godina imate.

- Voziti prema ograničenjima i ne biti bahat u saobraćaju, voditi računa o sebi ali i poštovati druge učesnike. To čini dobrog vozača - naglašava ovaj Ivanjičanin.

Za svo vreme svoje vožnje ostao je kako kaže, veran samo kralju automobila - mercedesu.

- Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio pežoa, a posle mercedesa. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je mercedes neprikosnoven - naglašava spretni vozač.

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli mercedes, a mnogi od njih su se sa njim i provozali.

- Tika je odličan vozač, pažljiv i poštuje propise. Kad se vozimo zajedno, ako sam ja za volanom uvek mi suflira da usporim, čim malo jače stanem na gas. To je valjda ta stara škola - rekao je Tikomirov prijatelj Aco.

I dok neki njegovi vršnjaci ne mogu ni da ustanu iz kreveta, ovaj Ivanjičanin, spretan i okretan, ruši sve predrasude o starosti, a meštani i komšije kažu da je Tika takav vozač, da bi bez problema mogao da vozi i do 100 godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.