Kako je Mercedes uhvaćen na delu: Špijunirali konkurentsko vozilo

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Mercedes uhvaćen na delu: "Špijunirali" konkurentsko vozilo

Iako auto-kompanije imaju sopstvene istraživačko-razvojne centre i timove koji se bave razvojem novih tehnologija i modela automobila, nije na odmet zaviriti u dvorište konkurencije.

Nemačka pošta (Deutsche Post) kupila je pre nekoliko godina startap kompaniju koja je konstruisala električno dostavno vozilo StreetScooter, kako bi svoj vozni park osvežila flotom ekološki prihvatljivijih automobila.

Tako je Deutsche Post praktično postala proizvođač sopstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teretnih van vozila na struju, a kada je 2016. počela obnova voznog parka, najveći gubitnik bio je Volkswagen koji je godinama snabdevao poštu malim komercijalnim modelom Caddy.

U 2016. isporučeno je prvih 2.000 vozila StreetScooter, a planirano je da se kompletna poštanska flota od 30.000 automobila zameni novim, sa električnim pogonom.

Zahvaljući tome što ga masovno koristi Deutsche Post, StreetScooter je ubrzo postao naprodavaniji električni automobil u Nemačkoj, pa je, logično, privukao pažnju potencijalnih kupaca ali i konkurencije iz auto-industrije.

Deutsche Post je nakon toga održala prezentaciju svog električnog vana za firme koje su zainteresovane za nabavku tog vozila, a kako piše Insideevs.com, među klijente koji su se prijavili za test vožnju infiltrirali su se predstavnici Mercedesa.

Da bi sakrili pravi identitet, na prezentaciji su se pojavili pod imenom izmišljene firme. Cilj je bio da - bez znanja nemačke pošte - StreetScooter tokom test vožnje odvezu u svoj istraživački centar u Štutgartu, tamo ga detaljno ispitaju a zatim vrate, ali su prevideli jedan detalj.

Naime, sva StreetScooter opremljena GPS sistemom, pa je njihovo kretanje moguće pratiti. Kada su ljudi iz Deutsche Post shvatili gde se zaputio njihov potencijalni "klijent" sa test vozilom, jednostavno su otišli tamo i zatražili da im vrate njihov automobil.

Ovo nije jedini slučaj da je Mercedes uhvaćen u nameri da "špjiunira" konkurenciju. Kako je krajem 2017. preneo Špigl, nemački proizvođač je prošle godine preko rent-a-kar agencije Sixt iznajmio električni krosover kompanije Tesla, Model X.

U periodu dok je Teslin automobil bio iznajmljen, vozilo je navodno rastavljeno, a zatim ponovo sklopljeno. Osim toga, električni krosover je podvrgnut testovima u ekstremnim uslovima, uključujući izloženost toploti i vožnju po test stazi sa neravninama na kojoj se ispituje ogibljenje automobila. Nakon svega, predstavnik Mercedesa je, ne komentarišući ovaj konkretan slučaj, u odgovoru na pitanje Špigla kazao da je uobičajeno da auto-kompanije iznajmljuju modele konkurentskih proizvođača radi uporednih testova.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.