Izvor: Radio 021, 15.Okt.2019, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinski ombudsman: U selima nema sigurnih kuća koje bi štitile žene od nasilnika

Žene sa sela spadaju u kategoriju žena iz ranjivih grupa koje su često višestruko diskriminisane, poručuje Pokrajinski zaštitnik građana - Ombudsman povodom 15. oktobra, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan seoskih žena.

Kako dodaje pokrajinski ombudsman, Srbija je i dalje tradicionalno i patrijarhalno društvo, što se ogleda i u životu žena u seoskim područjima gde kućni poslovi, briga o deci i starima, kao i naporan i intenzivan rad u poljoprivredi predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uobičajen opis poslova kojima se žene bave.

"Sa druge strane, žene imaju ograničen pristup imovini, prihodima i odlučivanju o organizaciji gazdinstva, kao i zdravstvu, obrazovanju, socijalnim i drugim uslugama. Kada je o porodičnom nasilju reč, situacija žena na selu je daleko teža od situacije žena u gradu. U selima nema sigurnih kuća i drugih vidova društvene podrške da bi se žrtva zaštitila, a nasilniku stalo na put", poručuje pokrajinski zaštitnik građana i dodaje da posebno zabrinjava podatak da žene na selu retko posećuju lekare i da im se javljaju samo u slučaju bolesti.

Osim nedovoljno raširene svesti o potrebi zdravstvene prevencije, postoje i ograničenja koja se tiču obuhvata zdravstvenog osiguranja, siromaštva, kao i poznavanja prava koja su ženama ustavom garantovana, navode u ovoj instituciji.

"Da bi se poboljšao kvalitet života žena na selu potrebno je kontinuirano sprovoditi njihovo osnaživanje, kao i edukaciju po pitanju ekonomskih i socijalnih prava, funkcionisanja institucija, zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i rodne ravnopravnosti. Modernizacija sela neodvojiva je od pitanja rodne ravnopravnosti, jer otvara drugačiju perspektivu od patrijarhalne, po kojoj je ženi data uloga žrtve, zapostavljajući, pri tome, njene stvaralačke potencijale i kreativne mogućnosti", dodaje se u saopštenju.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.