Jirgen Klop, čovek koji od fudbala pravi hevi metal

Izvor: RTS, 15.Maj.2019, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jirgen Klop, čovek koji od fudbala pravi hevi metal

I oni koji ga dobro poznaju kažu da Jirgen Klop nikada nije bio tako srećan kao posle pobede Liverpula nad Barselonom od 4:0. Čudo na Enfildu pripisuje se čitavom timu, ali najviše onome ko ga je na to čudo motivisao.
Gospodin Normalni je oduševio i gospodina Posebnog, pa se među prvima oglasio Žoze Morinjo. Nekada veliki rival dok je vodio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mančester junajted, sada je imao samo reči hvale.

"Ovo je on, ovo je odraz njegove ličnosti, borbenog duha. Ako mu nedostaje igrač, neće da plače zbog toga, ni ako mu igrači igraju 50 ili 60 mečeva po sezoni. Drugi treneri kukaju kad im igrači igraju po 30 utakmica. Sve što se desilo na Enfildu ima veze sa Jirgenovim mentalitetom", rekao je posle meča Morinjo.
Pre tri i po godine, kada je preuzeo Liverpul, i najodaniji navijači na Ostrvu polako su gubili strpljenje. Ali Jirgen Klop je obećao da će "neverne Tome" pretvoriti u vernike. Zdravko Marić, osnivač Sportskih igara mladih, kaže da je on doveo klub na takav nivo da danas ima igrača koji bi u ponudi između više klubova izabrali upravo Liverpul. Zbog Klopa.
"To je do njega, to pre nije bilo. Napravio je mnogo više od samog rezultata. Imam puno prijatelja koji kažu da Liverpul ovakvu euforiju ne pamti nikad. Na taj dan kad je pobeđena Barselona – to je bio dan da sumnjam da je bilo ko u Liverpulu radio", kaže Marić.
U vreme kada svaki trener u Engleskoj prvo u digitron ubacuje stotine miliona funti i računa koliko igrača može da kupi, Nemac je imao potpuno drugačiju računicu. Klop je smatrao da je glavna stvar pokrenuti ljude. I kažu da je to radio od samog početka, kada je u Majncu kao fudbaler bio jedan od favorita navijača. Tri dana posle kraja karijere postaje i trener Majnca. Završio je studije sporta i tako ulazi u trenerske vode.
Dr Vladimir Borković, sportski psiholog koji je radio sa omladinskom reprezentacijom Srbije kada je osvojila zlato na Novom Zelandu, kaže da je u osnovi Klopove igre znanje.
"On ima i blisku vezu sa igračima, čak emotivnu. Znanjem proizvodi poverenje i kod igrača i kod stručnog štaba i kod navijača. To je bila osnova njegovog uspeha i u Majncu, koji je iz druge lige doveo u prvu, pa u Borusiji iz Dortmunda, gde je napravio čudo. Klub koji je bio učmao na sredini tabele, postao je dva puta prvak Nemačke. A sada Liverpul. I sada stvara čuda i tamo", pojašnjava Borković.
Klop je govorio je da je kao fudbaler imao trenere koji nisu mnogo objašnjavali, već su vikali na igrače i krivili tim za poraze. On je i po tome drugačiji od drugih, a njegove kolege kažu da niko od njega nije bolji za stvaranje napadačke igre.
"Mislim da ga je jedan novinar na nekoj konferenciji za štampu pitao – da li se vaš način igre može uporediti sa rokenrolom", kaže Aleksandar Stojanović, fudbalski komentator RTS-a. "On je rekao – više se može uporediti sa hevi metalom. Voli žestoko, jako, intenzivno, srčano i to traži od tima. I on je takav. Priča se o tom presingu, ali u fudbalu je teško reći ko je ta osoba koja je uvela presing po čitavom terenu i ko to najviše radi. Svakako njegove ekipe igraju jako, intenzivno, napadački, neki put sirovo, ali on traži brzinu, posvećenost i energiju."
Jednom je Klop rekao da ima noge za četvrtu, a mozak za prvu ligu. Veruje se da njegov uspeh ima veze i sa verskim ubeđenjima ovog protestanta, i sa tim što je kao dete hteo da bude lekar, da pomaže ljudima. Sada se, kažu, brine o srcu, telu i duši igrača da bi igrali najbolje što mogu. U jednom dokumentarnom filmu je rekao: "Pozadi jaka odbrana, a napred šta nam bog dâ."
"Tako on situira i svoju igru", objašnjava Vladimir Borković. "Mi mislimo da on igra napadački fudbal, a sve potiče iz njegove odbrane. On je tako stvorio ekipu koja stoji čvrsto pozadi, a ima ubitačan trio i igrače koji mogu da ih zamene."
Za Zdravka Marića impresivno je što iz dana u dan diže vrednost igračima.
"Ja lično sam čuo za Van Dajka dok je igrao u Sautemptonu, ali nikad nisam mislio da je najbolji fudbalski štoper, što je pod Klopom uspeo. Gledate Salaha kako igra, koji je igrao i kod Morinja i u Romi. Imao je neki napredak, došao je u Liverpul i sad je jedan od tri najbolja igrača sveta."
Jirgen Klop važi za harizmatičnu osobu. Svojim širokim osmesima ruši predrasude o hladnim Nemcima i nedodirljivim trenerima. Na terenu ne krije emocije. Nekada ga kritikuju da preteruje, kada zbog postignutog gola ili zbog toga što je njegov golman uspeo da sačuva mrežu istrči na teren.
Aleksandar Stojanović kaže da zna da sa fudbalerima, neposredno pre nego što potpišu ugovor, razgovara satima. Želi da ih upozna privatno i da vidi kakav će odnos moći da ostvare.
"Kada je trebalo da potpiše ugovor sa Markom Grujićem, pozvao ga je telefonom i rekao koliko želi da ga dovede u Liverpul. To je imalo izuzetno jak uticaj na Marka, taj odnos koji su uspostavili, i sigurno se odrazilo na nastavak karijere", kaže Stojanović.
Klop prati i politiku. Protivi se Bregzitu, sebe smatra levičarem, veruje u socijalnu državu. Jednom je rekao i ovo: "Dobro mi je, želim drugima dobro, a ako ima nešto što neću nikad uraditi, to je da glasam za desnicu."
Možda je baš zato što prati aktuelna dešavanja proisteklo nešto što mu Srbija nije zaboravila. Na utakmici sa Crvenom zvezdom u Beogradu prošle godine u novembru, trener Liverpula nosio je simbol stradanja srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, Natalijinu ramondu. A pošto je znao politički kontekst, u Beograd nije poveo ni Đerdana Šaćirija.
"On nije čovek koji pravi incidente i na sukobima nešto gradi. Mislim da je njegova odluka da stavi Natalijinu ramondu deo celokupnog karaktera. Ali ne bih zanemario da je razmišljao o tome. Neću da kažem da je bio lukav, ali je bio mudar", kaže Aleksandar Stojanović.
Klopovu popularnost masovno koriste oglašivači. "Opelu" je na primer, kao brend ambasador, pomogao da poveća prodaju. Ambasador je i nemačke kampanje protiv rasizma u fudbalu. Ima i zavidnu medijsku karijeru. Izmislio je takozvani "taktički sto" 2006. kada je analizirao Svetsko prvenstvo koje je komentarisao na televiziji. Dva puta je nagrađivan zbog tog izuma. Na taktičkom stolu je pokazivao kako ekipe funkcionišu i kako igrači iz napada prelaze u odbranu.
Sagovornici RTS-a kažu da važi za nekoga ko uliva poverenje i ko nema dlake na jeziku. Bilo da treba reći da je nešto loše ili jako dobro. Zato je zanimljiv i onima koji nemaju mnogo veze sa fudbalom. Ne propuštaju ni da pomenu da je svakako simpatičan, ali ne i savršen. Ima i onih koji su sa njim došli u sukob, ali je bio fer da o tome nikada ne govori javno.
Oni koji traže mane reći će i da je čovek koji gubi finala. S obzirom na to da je Jirgen Klop čovek koji ume da promeni sva pravila, uskoro će dobiti priliku da i to demantuje. U najbitnijem finalu – 1. juna u Madridu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.