Makedonija i Srbija sarađuju na sprečavanju potencijalnih terorističkih napada

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jan.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija i Srbija sarađuju na sprečavanju potencijalnih terorističkih napada

Makedonija i Srbija će se dogovarati o zaštiti od potencijalnih terorističkih napada koje bi mogli da izazovu teroristi koji se nalaze među izbeglicama, najavili su danas makedonski i srpski ministri unutrašnjih poslova, Oliver Spasovski i Nebojša Stefanović.

Prema rečima dvojice ministara, koji su obišli privremeni tranzitni centar Vinojug na makedonsko-grčkoj granici kod Đevđelije, ti teroristi koji su infiltrirani među izbeglice su ozbiljna pretnja od koje nije izuzeta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ni jedna država, prenela je makedonska Televizija Telma.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je nužan zajednički sistem biometrijskih podataka za sve migranante s kojima bi raspolagale zemlje "Balkanske rute", ali i Evropske unije.

Makedonski ministar Oliver Spasovski je rekao da je baš zbog povećane kontrole na granicama i policija fokusirana na sprečavanje ilegalnih ulazaka.

Spasovski i Stefanović ocenili su da se za sada Makedonija i Srbija dobro nose sa izbegličkom krizom, iako uvek može da se uradi više za bolji i humaniji prijem ljudi koji beže od ratova.

Oni su izrazili bojazan da izbeglička kriza može ponovo da eskalira na proleće i da broj izbeglica koji dnevno ulaze u tranzitni centar dostigne 10.000, što prevazilazi kapacitete zemalja Balkana.

Prema saopštenju MUP-a Makedonije, policijaski službenici iz Srbije na granici kod Đevđelije patroliraju s makedonskim kolegama kako bi nadzor nad ulaskom izbeglica bio pojačan, učestvuju u registraciji migranata u tranzitnom centru Vinojug, kao i na ostalim poslovima povezanim s migrantskom krizom.

Na današnjem sastanku ministara policije Makedonije i Srbije zaključeno je da će dosadašnja uspešna saradnja biti produžena, a ministri Stefanović i Spasovski su se dogovorili oko razmene informacija službi koje pokrivaju problematiku borbe protiv terorizma i terorističkih pretnji.

Srpski i makedonski ministar unutrašnjih poslova su obišli i granični prelaz kod Kamena 59, koji se koristi za ulazak izbeglica iz pravca Grčke.

U Makedoniju je u prvih 15 dana 2016. godine registrovan ulazak ukupno 29.299 ;izbeglica. Prošle godine je, prema procenama države, prošlo više od 700.000 izbeglica i migranata, a zvanično je od 19. juna do 31. decembra registrovano njih 388.233.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Makedonija i Srbija će se zajednički štititi"

Izvor: B92, 17.Jan.2016, 01:46

Skoplje -- Makedonija i Srbija će se dogovarati o zaštiti od potencijalnih terorističkih napada koje bi mogli da izazovu teroristi koji se nalaze među izbeglicama...To su najavili makedonski i srpski ministri unutrašnjih poslova, Oliver Spasovski i Nebojša Stefanović...Prema rečima dvojice ministara,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.