Alo, alo: Posrnula Madona prodata za 15.000 funti na aukciji

Izvor: B92, 03.Dec.2018, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alo, alo": "Posrnula Madona" prodata za 15.000 funti na aukciji

Kupac je rodom iz Nuviona, gde se serija navodno i odigravala.

Portret po kojem je prepoznatljiv BBC sitkom "Alo, alo" prodat je za 15.000 funti.

"Posrnula Madona sa velikim sikama" umetnika Van Klompa, bila je prepoznatljiva šala u popularnoj seriji koju su gledaoci obožavali i u Srbiji, a koja je trajala između 1982. i 1992. godine.

Prethodno je prodata 2007. godine za 4.000 funti privatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupcu.

Endi Stiv, koji je prodao sliku na aukciji, kaže da je najnoviji kupac iz Nuviona u Francuskoj, gde se serija navodno i odigrala, tako da slika "odlazi kući".

Neprocenjivo i neodoljivo remek-delo je bilo prikazano u gotovo svakoj epizodi omiljenog sitkoma.

Kradeno i vraćeno toliko puta, umetničko delo su Francuzi u hiljadama epizoda skrivali na najrazličitijim mestima - među kobasicama, u pantalonama, ali i iza pozlaćenog rama koji je bio poklon Adolfu Hitleru.

Slika je smatra važnim delom britanske sitkom istorije, a samo je jedna od nekoliko kopija koje su preživele svih devet sezona serije.

"Interesovanje je bilo ogromno", kažu iz aukcijske kuće u Istočnom Bristolu.

"I 15.000 funti za predmet iz televizijske serije je fantastična cifra, a prodat je za više novca nego stvarna umetnička dela. Čak ni prave umetnine se ne plaćaju toliko."

Serija se navodno odigrava u jednom kafiću u Nuvionu u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata. "Alo, alo" se na duhovit način bavi Gestapom, Francuskim pokretom otpora, ali i Britanacima.

Aukcionar Stiv kaže: "Stiglo nam je 25 ponuda iz celog sveta, a slika je otišla ponuđaču iz Nuviona, mesta gde je zamišljena i sama radnja serije.

"To je najbolje rešenje, slika se konačno vraća kući."

Slika je procenjena na između 5.000 i 10.000 funti.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Alo, alo": "Posrnula Madona" prodata za 15.000 funti na aukciji

Izvor: Radio 021, 03.Dec.2018

Kupac je rodom iz Nuviona, gde se serija navodno i odigravala...BBCAlo, alo - britanska serija o Francuskom pokretu otpora Nemačkoj..Portret po kojem je prepoznatljiv BBC sitkom „Alo, alo" prodat je za 15.000 funti...„Posrnula Madona sa velikim sikama" umetnika Van Klompa, bila je prepoznatljiva...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.