Izvor: Radio 021, 03.Dec.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alo, alo": "Posrnula Madona" prodata za 15.000 funti na aukciji

Kupac je rodom iz Nuviona, gde se serija navodno i odigravala.

BBCAlo, alo - britanska serija o Francuskom pokretu otpora Nemačkoj

Portret po kojem je prepoznatljiv BBC sitkom „Alo, alo" prodat je za 15.000 funti.

„Posrnula Madona sa velikim sikama" umetnika Van Klompa, bila je prepoznatljiva šala u popularnoj seriji koju su gledaoci obožavali i u Srbiji, a koja je trajala između 1982. i 1992. godine.

Prethodno je prodata 2007. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za 4.000 funti privatnom kupcu.

Endi Stiv, koji je prodao sliku na aukciji, kaže da je najnoviji kupac iz Nuviona u Francuskoj, gde se serija navodno i odigrala, tako da slika „odlazi kući".

Neprocenjivo i neodoljivo remek-delo je bilo prikazano u gotovo svakoj epizodi omiljenog sitkoma.

Kradeno i vraćeno toliko puta, umetničko delo su Francuzi u hiljadama epizoda skrivali na najrazličitijim mestima - među kobasicama, u pantalonama, ali i iza pozlaćenog rama koji je bio poklon Adolfu Hitleru.

Slika je smatra važnim delom britanske sitkom istorije, a samo je jedna od nekoliko kopija koje su preživele svih devet sezona serije.

„Interesovanje je bilo ogromno", kažu iz aukcijske kuće u Istočnom Bristolu.

„I 15.000 funti za predmet iz televizijske serije je fantastična cifra, a prodat je za više novca nego stvarna umetnička dela. Čak ni prave umetnine se ne plaćaju toliko."

Serija se navodno odigrava u jednom kafiću u Nuvionu u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata. „Alo, alo" se na duhovit način bavi Gestapom, Francuskim pokretom otpora, ali i Britanacima.

Aukcionar Stiv kaže: „Stiglo nam je 25 ponuda iz celog sveta, a slika je otišla ponuđaču iz Nuviona, mesta gde je zamišljena i sama radnja serije.

„To je najbolje rešenje, slika se konačno vraća kući."

Slika je procenjena na između 5.000 i 10.000 funti.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Madonna

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Prodata "Posrnula Madona" i vratila se "kući"

Izvor: B92, 03.Dec.2018

Portret "Posrnula Madona" iz kultne serije "Alo, alo" prodat je za 15.000 funti na aukciji, a kupac je iz Nuviona u Francuskoj, gde se serija navodno i odigravala. "Posrnula Madona sa velikim sikama" umetnika Van Klompa, bila je prepoznatljiva šala u popularnoj seriji koju su gledaoci obožavali i u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.