Zbog Trumpovih prijetnji Kini investitori povukli 20 milijardi dolara iz dionica

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Maj.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Trumpovih prijetnji Kini investitori povukli 20 milijardi dolara iz dionica

LONDON - Ulagači su u proteklih tjedan dana zbog američko-kineskog trgovinskog spora povukli 20,5 milijardi dolara iz dionica na tržištima širom svijeta, preusmjeravajući novac u obveznice, objavila je u petak Bank of America Merrill Lynch (BAML).

Navedeni iznos, povučen u tjedan dana zaključno sa srijedom 8. svibnja, nadmašen je tek u dva navrata u ovoj godini, a ulagače je na uzmak potaknula prijetnja američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << predsjednika Donalda Trumpa da će znatno podići carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Samo na američkom tržištu ulagači su u navedenom razdoblju iz dionica povukli 14 milijardi dolara, najviše od 30. siječnja, navode u BAMS-u, pozivajući se na podatke specijalzirane tvrtke EPFR.

"Povlačenje iz rizične imovine od 1. svibnja prekinulo je razdoblje obilnih ulaganja u dionice a potaknula ga je postrožena monetarna politika američke i kineske središnje banke a ovog tjedna dodatno ga je pospješila trauma oko trgovine", tumače u američkoj banci.

Prijetnja američkog predsjednika u nedjelju navečer na Twitteru da će povećati carine na kineski uvoz izazvala je pomutnju na mirnim tržištima, izbrisavši nekih 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica na tržištima širom svijeta.

Kako bi se zaštitili od posljedica trgovinskog sukoba Kine i SAD-a, ulagači su nastavili ulagati u obveznice, koje su privukle 7,3 milijarde dolara. Ta kategorija imovine kontinuirano bilježi neto priljev kapitala unatrag godinu i pol dana.

"Trgovinski rat praćen carinama na sve vrste proizvoda u trgovinskoj razmjeni SAD-a i Kine gurnut će svjetsko gospodarstvo u recesiju", upozorili su analitičari banke u odvojenoj bilješci klijentima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.