Zajednički protest dijaspore u više od deset gradova zbog situacije u Srbiji

Izvor: VOA, 08.Avg.2020, 19:00

Zajednički protest dijaspore u više od deset gradova zbog situacije u Srbiji

Grupe srpskih iseljenika u gradovima širom sveta učestvovali su u sinhronizovanom protestu zbog političke situacije u Srbiji. Protest je, preko društvenih mreža organizovala grupa Democracy4Serbia, koju čine srpski građani u inostranstvu, zabrinuti zbog političke situacije i zdravstvene krize u matici, a ističu da je njihov protest - protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji. Protesti su održani u Amsterdamu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru, a počeli su u isto vreme - podne u Severnoj Americi, odnosno 6 sati popodne po centralnom evropskom vremenu. Učesnici su objavljivali snimke na društvenim mrežama, a - kako navode - odlučili su da simbol protesta bude ključ - kao znak oslobođenja Srbije od svakog vida represije.      Grupa Democracy4Serbia saopštila je u poruci doseljenicima da dovodi u pitanje legitimitet i zakonitost vladajućeg režima u Srbiji i "njihovo neodgovorno rukovođenje COVID-19 situacijom." Učesnici protesta podržavaju nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv Kovida“ i kažu da protestuju zbog "stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020 godine."   Treći protest dijaspore u Njujorku Ovo je treći put da se srpski iseljenici u Njujorku okupljaju da izraze protivljenje politici vlade u Beogradu. Njihov prvi protest održan je 12. jula dok su još trajali protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije. "Drago mi je što su se udružili ovoliki gradovi i energija u zajedničkom protestu protiv diktature u Srbiji. Nadam da ću se borba nastaviti i proširiti dublje po gradovima i generacijama, u ideji da se pruži pomoć matici, a prevashodno na loklanom nivou pojedincu, da se osnaži i bori za svoja prava", izjavila je za Glas Amerike Biljana llić, organizatorka protesta u Njujorku.  Jedna od učesnica julskih protesta u Njujorku bila je i Bojana Novaković, australijsko-srpska glumica, koja je u intervjuu za Glas Amerike govorila o tome zašto se pridružila demonstracijama. Prošlo je mesec dana od protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije, na kojima su zabeleženi slučajevi policijske brutalnosti, a javnosti nije poznato da li su pokrenuti postupci protiv policajaca koji su učestvovali u nasilju u Beogradu. Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva Glasu Amerike nije stigao odgovor na to pitanje.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Protest srpske dijaspore u više gradova za demokratiju

Izvor: Radio 021, 08.Avg.2020

Građani Srbije koji žive u dijaspori organizovali su u više svetskih gradova globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i živote u Srbiji...Protesti su organizovani u Oslu, Cirihu, Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Parizu, Pragu i Vankuveru...Kao...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.