(VIDEO) ZVANIČNO: London traži sastanak s ambasadorom Kine zbog Hongkonga

Izvor: Kurir, 30.Sep.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) ZVANIČNO: London traži sastanak s ambasadorom Kine zbog Hongkonga

Nije u interesu Kine da veliki broj razočaranih građana u Hongkongu osećaju da im je oduzeto pravo da iskoriste svoja demokratska prava, kaže zamenik premijera Velike Britanije

LONDON - Zamenik premijera Velike Britanije Nik Kleg izjavio je da će zatražiti hitan sastanak sa ambasadorom Kine u Londonu kako bi izrazio svoje "zaprepašćenje i uznemirenost" zbog odbijanja kineskih vlasti da dozvole >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << održavanje slobodnih izbora u Hongkongu.

"Izgleda da su vlasti u Pekingu odlučne u nameri da narodu Hongkonga ne omoguće ono na šta oni imaju potpuno pravo, a to su slobodni, pravedni, otvoreni izbori, bazirani na univerzalnom pravu glasa", rekao je Kleg, a preneo Rojters.

"Nije u interesu Kine da veliki broj razočaranih građana u Hongkongu osećaju da im je oduzeto pravo da iskoriste svoja demokratska prava. Ne znam nikoga ko smatra da univerzalno pravo glasa znači da na izborima mogu da se kandiduju samo oni čija je kandidatura prethodno potvrđena od strane nekog drugog", rekao je Kleg u intervjuu za Skaj TV.

Najmasovniji protesti u Hongkongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997, traju već danima, a predvode ih hiljade studenata i građana koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čoveka tog grada 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hong Kongu, a 31. avgusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

Predsednik Kine Sji Đinping za sada se nije oglašavao u vezi sa demonstracijama, kao ni bilo koji drugi zvaničnik Komunističke partije. Kineski državni mediji prenose, pak, da se Peking "neće predati, ali da će sačekati reakciju javnosti pre nego što se obračuna sa demonstrantima".

Britanski premijer Dejvid Kameron ranije danas je izjavio da je duboko zabrinut zbog sukoba do kojih je došlo između policije i demonstranata na protestima u Hongkongu.

Hongkong se nalazi pod upravom kineskih vlasti, po principu - "jedna zemlja, dva sistema", po kojem ta bivša britanska kolonija uživa autonomiju i slobode koje podrazumevaju i univerzalno pravo glasa.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Zvanični London traži hitan sastanak sa ambasadorom Kine

Izvor: Blic, 01.Okt.2014, 00:16

Britanski zamenik premijera Nik Kleg je danas izjavio da će zatražiti hitan sastanak sa ambasadorom Kine u Londonu kako bi izrazio svoje "zaprepašćenje i uznemirenost" zbog odbijanja kineskih vlasti da dozvole održavanje slobodnih izbora u Hong Kongu..."Izgleda da su vlasti u Pekingu odlučne u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.