Unatoč Brexitu, snažan rast plaća u Britaniji i na kraju 2018.

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Feb.2019, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unatoč Brexitu, snažan rast plaća u Britaniji i na kraju 2018.

LONDON - Snažan tempo rasta plaća u Britaniji nastavljen je i u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, zadržavši se na najvišoj razini u deset godina, pokazuju najnoviji podaci, upućujući na zaključak o dobrom stanju na tržištu rada uoči Brexita.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem ukupne plaće, uključujući bonuse, porasle su 3,4 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, čime se stopa >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << njihova rasta zadržala na najvišoj razini od sredine 2008. godine, navodi statistički ured ONS.

Povećanje je nešto niže no što su prognozirali analitičari, predvidjevši rast od 3,5 posto. Stopa rasta plaća ostaje ista i ako se isključe bonusi.

Prilagođene za inflaciju, ukupne su plaće porasle 1,3 posto, najsnažnije od kraja 2016., napominju u ONS-u.

U Certificiranom institutu za zaposlene i razvoj procijenili su početkom tjedna da poslodavci u privatnom sektoru planiraju ove godine povećati osnovne plaće najviše otkada su 2012. počeli pratiti te podatke.

U središnjoj banci (BoE) pak upozoravaju da će morati postupno podizati ključne kamatne stope kako bi amortizirali inflatorne pritiske koje generira povećanje plaća.

Ovog su mjeseca prognozirali da će do kraja godine rast plaća usporiti na tri posto zbog neizvjesnosti povezane s brexitom i usporavanja svjetskog gospodarskog rasta. Nakon toga trebao bi ponovo ubrzati, procjenjuju u BoE.

Stopa nezaposleenosti iznosila je na kraju prošle godine 4,0 posto i na najnižoj je razini od 1975. godine, pa poslodavci sve češće nude radnicima više plaće.

Plaće ipak rastu sporije nego u razdoblju prije krize kada su u određenim razdobljima bilježile stopu rasta od četiri posto.

Dobro stanje na britanskom tržištu rada prkosi posustajanju gospodarskih aktivnosti nakon referenduma o Brexitu u lipnju 2016. godine, konstatira Reuters.

Broj zaposlenih porastao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 167 tisuća, najviše od prvog prošlogodišnjeg tromjesečja, pokazuju podaci statističkog ureda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.