Uklonjena statua trgovca robljem u Londonu, Sadik Kan pod pritiskom

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 08:19

Uklonjena statua trgovca robljem u Londonu, Sadik Kan pod pritiskom

Statua Roberta Miligana, poznatog britanskog trgovca robljem iz 18. veka, uklonjena je sinoć ispred Londonskog muzeja pošto su antirasistički protesti otvorili debatu o odnosu Britanije prema imperijalističkoj prošlosti.
Smrt Džordža Flojda dovela je do protesta širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i sveta. U Britaniji je jedan od zahteva građana koji izlaze na ulice protestujući protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rasizma i da se uklone statue koje veličaju kolonijaliste.

Tako je uklonjena statua Roberta Miligana, a u Oksfordu traže da se ukloni i statua imperijaliste Sesila Roudsa. U Bristolu je prethodno srušena i bačena u reku Ejvon statua Edvarda Kolstona, takođe trgovca robljem.
Robert Miligan (1746-1809) je bio škotski trgovac robljem, a imao je značajnu ulogu u širenju britanskog uticaja u Indiji. U trenutku smrti je posedovao 526 robova, koji su radili na njegovoj plantaži šećerne repe. 
Pod pritiskom javnosti, gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da će preispitati sve postojeće statue koje veličaju kolonijaliste, i nazive ulica širom britanske prestonice.
Da podsetimo, statua kralja Leopolda Drugog u belgijskom gradu Antverpenu je zapaljena tokom protesta zbog ubistva Flojda, a potom uklonjena radi moguće obnove.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OBRT U ISTRAZI O UBISTVU AFROAMERIKANCA: Policajac je od ranije poznavao Flojda, sukobili se u noćnom klubu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2020

Flojdova smrt pokrenula je lavinu protesta protiv rasizma prvo u SAD, a potom i širom sveta...Bivši policajac Derek Šovin i Afroamerikanac Džordž Flojd, koji je preminuo dok ga je Šovin privodio, sukobili su se dok su radili kao obezbeđenje u noćnom klubu, izjavio je za CBS njihov bivši kolega...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.