Izvor: Radio 021, 11.Apr.2021, 07:23

U Londonu večeras dodela filmskih nagrada BAFTA, evo ko su favoriti

U Londonu će večeras biti dodeljene nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), na svečanosti bez publike zbog epidemije virusa korona.

Favoriti su ove godine filmovi "Nomadland" i "Rocks" koji su osvojili najviše nominacija, po sedam. "Nomadland" kineske rediteljke Kloi Žao, koji je već nagrađen Zlatnim globusom, nominovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je u kategoriji za najbolji film.

U toj kategoriji je nominovan i "The Father" sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi starca koji tone u demenciju.

Film "Rocks" britanske rediteljke Sare Gavron nominovan je, između ostalog, za najbolju žensku sporednu ulogu. Filmovi "Mank", "Minari", "The Father" i "Promising Young Woman" dobili su po šest nominacija.

U kategoriji naboljeg stranog filma nominovan je francuski "Les Miserables" (Jadnici) Ladža Lija, priča o policijskoj brljotini u jednoj osetljivoj četvrti na periferiji Pariza.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Ostvarenje "1917" Sema Mendeza je prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.