Svetski rekord Pole Redklif poništen zbog muškaraca

Izvor: Sportski Žurnal, 21.Sep.2011, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski rekord Pole Redklif poništen zbog muškaraca

Međunarodna atletska federacija (IAAF) poništila je svetski rekord u maratonu koji je Britanka Pola Redklif postavila 2003. godine u Londonu (2:15,25) pošto nije ostvaren u isključivo ženskoj trci.

Prema novim pravilima rezultati koji su ostvareni u mešovitoj konkurenciji imaće status „najbolji u svetu”. Kako je saopšteno, do izmena je došlo kako bi se neutralisao uticaj muških „pejsmejkera” u postizanju boljih vremena.
Redklif je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << i dalje vlasnica svetskog rekorda jer je maraton u Londonu 2005. godine istrčala u vremenu 2:17:42.
Udruženje Glavnih svetskih maratona (WMM) i Asocijacija međunarodnih maratona (AIMS) smatra da je novo pravilo u najmanju ruku nepravedno.
Većina ženskih trka u svetu održava se u mešovitoj konkureniciji. Nova pravila su nepravedna, unose zabunu i ne poštuju istoriju našeg sporta – kaže se u saopštenju WMM, čiji su članovi maratoni u Bostonu, Berlinu, Čikagu i Njujorku.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.