Student je tajno proveo godinu dana sa najvećim rasistima Evrope i Amerike. Ovo je njegova priča

Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Student je tajno proveo godinu dana sa najvećim rasistima Evrope i Amerike. Ovo je njegova priča

Patrik Hermanson (25) apsolvent iz Švedske je poslednjih godinu dana proveo infiltriran u svet ekstremne desnice u SAD i Britaniji. On se predstavljao kao Erik Helberg pretvarajući se da piše doktorat o povredama prava slobode govora krajnje desnih grupacija. Tako je putovao od Londona, do Njujorka i Šarlotsvila, gde je, između ostalog, bio svedok kobnih protesta.

U operaciju infiltracije prošle godine ga je poslala britanska antirasistička organizacija "Hope not Hate", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a njegova švedska nacionalnost mu je naročito pomogla u celoj stvari. Dobar deo nacističkih pokreta je prilično opsednut Nordijcima, smatrajući ih pravim arijevcima.

- Nekada poželite da ih udarite. Da se izderete na njih i odete, ali nisam to mogao - rekao je Erik za Njujork Tajms nakon povratka iz misije kojom je želeo da razotkrije kako su neonacističke zajednice u SAD sve bliže tamošnjoj Vladi, piše Jutarnji list.

Rast iz marginalne grupe u moćan pokret

Njegova saznanja koja je prikupljao godinu dana sada su objavljena u sklopu izveštaja "Hope Not Hate" -a i fascinantan su uvid u svet alternativne desnice, pokreta o kojem se u svetskim medijima puno priča, ali zapravo malo zna.

Rastuća vidljivost nedavno marginalnih grupa u ekosistemu društvenih mreža rezultirao je rastom u članstvu. Poslednji talas novih članova su mladi muškarci, uglavnom stariji tinejdžeri i dvadesetogodišnjaci koji sve češće pokazuju interes za ekstremno desne ideje za koje se, do pre koju godinu, mislilo da su davno premašene.

Novi se članovi radikaliziraju kroz snimke, blogove, tvitove i objave nove grupe desničarskih "influensera", čiji rad zapravo stremi konstantnom pomeranju granica prihvatljivog govora udesno.

Potajno snimao razgovore s desničarima

Hermanson opisuje večernja druženja s naoružanim poricateljima holokausta i okupljanja na kojima su ekstremisti doslovno pili iz vikinških rogova i klanjali se nordijskom bogu Odinu. Za vreme boravka u Velikoj Britaniji, Hermanson je intervjuisao Grega Džonsona, inače ne preterano pričljivog urednika desničarskog izdavača "Counter Currents Publishing", koji mu je objašnjavao zašto im je važno da na sebe privuku pažnju mejnstrima.

- Vidim porast na internetu i pozitivne trendove u kvalitetu i kvantitetu mladih ljudi koji se uključuju - rekao je Džonson tokom razgovora koji je Hermanson snimao.

Fašizam u Evropi i Hitler na novčanici

Neki od Hermansonovih najzanimljivijih snimaka nastali su kada se u junu sastao s Džejsonom Jorjanuom, koji je s notornim američkim belim nacionalistom Ričardom Spenserom osnovao organizaciju "AltRight Corporation", čiji je zadatak olakšavanje koordinacije između desničarskih grupa u Evropi i Severnoj Americi. Hermanson i Džejson su se sastali u jednom pabu u Njujorku.

- Imaćemo 2050. godine Evropu u kojoj će na novčanicama biti likovi Adolfa Hitlera, Napoleona Bonaparte i Aleksandra Velikog. Tako ćemo nekako i gledati na Hitlera. Kao na Aleksandra Velikog, a ne kao na neko čudno čudovište. Gledaćemo ga kao jednog velikog evropskog vođu - rekao je Džejson.

Hvale se vezama u Trampovoj administraciji

Džejson je bio posebno ponosan na veze svoje organizacije s trenutnom američkom administracijom.

- Imali smo veze s Trumpovom administracijom - rekao je u jednom trenutku razgovora, a kasnije ponovio da je sam imao kontakte s Trampovim ljudima. Objasnio je kako su se nadali da će imati ozbiljniji uticaj na politiku administracije, ali politički establišment u međuvremenu ih je gotovo u potpunosti isključio.

Kada je novinar "Njujork Tajmsa" pokušao da potvrdi te izjave, Džejson je bio nešto zatvoreniji. Rekao je da je mislio na to da je bio u kontaktu s ljudima koji su imali pristup predsedniku Trampu, ali nije otkrio s kim. Iz Bele kuće su rekli da nemaju nikakvih informacija o razgovorima s tim čovekom.

Alternativna desnica velike koristi ima od energije koju stvara nešto umerenija, ali i dalje ekstremno desna frakcija novih desničara, svojevrsno levo krilo tzv. "alt-righta", koja se kolokvijalno naziva Alt-light. Ta podgrupa promoviše nešto blaži oblik ekstremno desne ideologije i svoju propagandu uglavnom pakuju u ideju odbrane Zapada i zapadne kulture od levo liberalne dominacije, umesto da su baš kompletno otvoreno rasisti. Mnogi od njih deklarativno odbacuju rasističke i antisemitističke ideje, ali se u svom govoru redovno približavaju eksplicitnom rasizmu, posebno o Islamu i imigraciji.

Ta navodna umerenost delimično objašnjava činjenicu da glasnogovornici alt-lighta imaju bitno veću publiku i od važnijih vođa nove desnice i Hope Not Hate ih naziva “manje ekstremnim, ali opasnijima”.

Nezaustavljiv uspeh umerenih verzija

Nauka kaže da je kod privlačenja novih regruta u ideološke tabore najvažnije pružiti im osećaj zajednice i smisla i omogućiti da učestvuju u aktivnostima. Namerno ili ne, alt-right grupe u tome su vrlo uspešne, posebno na internetu. Svi novi simpatizeri odmah se mogu uključiti u borbu, u najmanju ruku tako da će, na primer, širiti dezinformacije o Emanuelu Makronu u nadi da će biti izabrana Marin le Pen. Svako može odmah početi da širi priču o medijskoj cenzuri talasa kriminala koji su doneli muslimanski imigranti, sve kroz klik, šer ili retvit.
Pogledaj vesti o: London,   Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.