Strahuje od sankcija: Maduro iz Engleske povlači 14 tona zlata

Izvor: B92, 07.Dec.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strahuje od sankcija: Maduro iz Engleske povlači 14 tona zlata

Dva visoka zvaničnika Venecuele razgovaraće u Londonu s predstavnicima Centralne banke Engleske o repatrijaciji zlata vrednog 550 miliona dolara.

Vlada predsednika Nikolasa Madura želi da vrati u zemlju 14 tona zlata jer strahuje od međunarodnih sankcija, kazala su dva upućena izvora za Rojters.

Centralna banka Engleske i Ministarstvo finansija nisu odgovorili na zahtev Rojtersa da prokomentarišu ovu informaciju, piše Hina a prenosi Novac.hr.

Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druge strane, zastupnik u britanskom parlamentu Andrew Lewer pozvao je zvaničnike Centralne banke Engleske da se ne sastaju s venecuelanskim zvaničnicima, pokazuje njegovo pismo banci i ministru financija koje je Rojters dobio na uvid.

"Potpuno je neprimereno da se visoki zvaničnici Centralne banke Engleske sastaju sa osobom koja se zbog korupcije nalazi na listi američkih sankcija", stoji u pismu.

Sastanak "s takvom osobom ugrozio bi ugled britanske banke i vlade u celini", napisao je britanski zastupnik, dodajući da bi eventualnu operaciju sa zlatom trebao da odobri venecuelanski kongres.

U vrhovnom zakonodavnom telu Venecuele dominira opozicija, a Madurovi kritičari smatraju da se zlato ne bi trebalo vraćati u zemlju jer bi moglo da se koristi za finansiranje korupcije.

Venecuela je decenijama deo rezervi zlata svoje Centralne banke držala u trezorima drugih zemalja.

Pokojni predsednik Venecuele Hugo Čavez je 2011. godine vratio u Centralnu banku 160 tona zlata iz banaka SAD-a i Evrope, kako bi omogućio bolju kontrolu nad imovinom.

Zlato je za Venecuelu ključno jer se predviđa da bi inflacija ove godine trebalo da dosegne milion odsto, a slom privede uzrok je masovnog iseljavanja stanovništva.

Prema nekim podacima, iz Venecuele je od 2015. godine otišlo tri miliona ljudi, navodi Rojters.

Podsetimo, predsednik Venecuele je prošle nedelje zjavio da će povećati minimalnu platu za 150 odsto kako bi se izborio sa daljim rastom inflacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Maduro iz Engleske povlači 14 tona zlata

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2018

Dva visoka zvaničnika Venecuele razgovaraće u Londonu s predstavnicima Centralne banke Engleske o repatrijaciji zlata vrijednog 550 miliona dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.