Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 20:34

Stefanović sa britanskim ministrom odbrane: Srbija opredeljena da dve zemlje osnaže svoje odnose

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, sastao se u Londonu sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom. Stefanovića je dočekao počasni stroj britanske garde.
Dvojica ministara razgovarala su o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane i mogućnostima njenog daljeg unapređenja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Podsećajući da je Volas prvi ministar Ujedinjenog Kraljevstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je posetio Srbiju i da se ministar Stefanović trenutno nalazi u uzvratnoj poseti, oni su se saglasili da razgovori na strateškom nivou, realizovani u otežanim okolnostima usled pandemije, predstavljaju krunu dosadašnje sadržajne saradnje u oblasti odbrane i da su od značaja za dalje kvalitativno intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa.
Ministar Stefanović preneo je da je Srbija opredeljena da dve zemlje zajedničkim zalaganjima osnaže svoje odnose u oblasti odbrane u obostranom interesu, a po uzoru na savezništvo naših predaka tokom dva svetska rata.
Zahvalio se britanskoj strani na uručenoj donaciji Ministarstvu odbrane Republike Srbije u borbi protiv virusne infekcije kovida 19, čiji se značaj ogleda upravo u tome što je pomoć stigla u pravo vreme, na početku pandemije i istakao da veoma cenimo nedavnu donaciju u vidu skijaške opreme za pripadnike Vojne akademije Univerziteta odbrane, što je nastavak uspešno realizovane obuke u zimskim uslovima od strane britanskih instruktora.

Posebno je izdvojio zajedničko angažovanje u multinacionalnoj operaciji UNFICYP na Kipru, što predstavlja krunu dosadašnje vojne saradnje, u kojoj pripadnici oružanih snaga Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva po prvi put od završetka Drugog svetskog rata zajedno učestvuju u nekoj operaciji noseći oružje. Uvažavajući posvećenost obe strane, on je ukazao i na značaj realizacije zajedničke vežbe u tekućoj godini kao suštinski iskorak u saradnji.
Pored nastavka školovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ministar Stefanović je naglasio zainteresovanost naše strane i za dalji razvoj vojno-vojne, vojnomedicinske, kao i vojnoekonomske saradnje koja je veoma značajna za Republiku Srbiju, s obzirom da je Ujedinjeno Kraljevstvo značajna tehnološka i vojna sila u svetu.
Ministar Volas se zahvalio Stefanoviću na uzvratnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, ističući da upravo ovakvi razgovori doprinose iznalaženju modaliteta saradnje koji su u obostranom interesu. 

Ukazao je da je Aranžman između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, koji je potpisan tokom njegove posete Beogradu u junu prošle godine, još jedan pokazatelj obostrane spremnosti i opredeljenja za razvoj i konkretizaciju bilateralne vojne saradnje.
Ocenjujući vojno-vojnu saradnju kao veoma dobru, ministar Volas je izrazio opredeljenost za povećanje zajedničkog učešća pripadnika britanske i srpske vojske u misijama Ujedinjenih nacija, kao i za razvoj saradnje naših odbrambenih industrija.
Volas je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo Srbiju smatra delom evropske porodice, zbog čega ćemo, kako je poručio, nastaviti da zajedno jačamo ekonomiju Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović u poseti Velikoj Britaniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022

Ministar odbrane Nebojša Stefanović boravi u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji na poziv ministra odbrane Bena Volasa...Stefanović je danas, kako se navodi u saopštenju, posetio Imperijalni ratni muzej u Londonu u čijoj postavci se nalazi i obiman materijal posvećen učešću srpske vojske u Prvom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ministar odbrane u Londonu sa britanskim kolegom o bilateralnoj saradnji

Izvor: Beta, 24.Jan.2022

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji, razgovarao je danas sa britanskim kolegom Benom Volasom (Wallace) o bilateralnoj saradnji.Kako je večeras saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, ministri su razgovarali "o saradnji dveju zemalja u oblasti...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.